STANKOVIĆ: Lekari vrše neprimeren PRITISAK NA SUD

Lokalne vesti - Petak 18.11.2016 - 14:14

Reagujući na sve češća događanja u slučaju Civkarovski - Kanački, dvojice lekara osuđenih na po tri godine zatvora zbog smrti pacijenta, javnosti se obratio i predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.

Kazna lekarima drma i sud FOTO screenshoot Kazna lekarima drma i sud FOTO screenshoot

On je saopštenja pre svega Sindikata lekara i farmaceuta (SLFS) , ali posredno i drugih kolega osuđenog dvojca, nazvao pritiskom na sud, naglašavajući da niko, ni predsednik suda ni mediji, ne mogu uticati na proces donošenja presude.

Stanković u svom saopštenju podseća da je nezavisnost sudije garantovana zakonom, koji garantuje i slobodu sudije u „zastupanju svog shvatanja, utvrđivanju činjenica i primeni prava u svemu u čemu odlučuje“.

- Sudija nije dužan da ikome, pa ni predsedniku suda ili drugim sudijama objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje osim u obrazloženju odluke.
 
Komentarisanje sudske odluke u navedenom postupku od strane pojedinih lekara a naročito zahtev od strane SLFS-a da se ponovo ceni odluka suda može se jedino shvatiti kao neprimeren pritisak na sudiju koji je postupao u navedenom predmetu, i kao atak na nezavisnost sudije i sudstva
- kaže u svom saopštenju predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.

On na kraju napominje da se prvostepena odluka suda može preispitati samo u postupku po žalbi podnetoj u zakonskom roku.
 

 

  • Saopštenje predsednika Osnovnog suda u Vranju.pdf
  • OK RADIO

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: