Takmičenje u bezgotovinskom plaćanju: Vranje PRI VRHU

Lokalne vesti - Subota 21.12.2019 - 12:22

Poslednjih nekoliko meseci 60 gradova i opština takmiče se da postanu šampioni bezgotovinskog plaćanja. Osim titule, važno je i da građanima određena usluga lokalne samouprave bude dostupna za plaćanje karticom.

Cilj je smanjenje sive ekonomije FOTO: Promo Cilj je smanjenje sive ekonomije FOTO: Promo
Pod sloganom "Plati karticom i pobedi", 1. jula 2019. godine startovalo je takmičenje gradova i opština "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" koje organizuju NALED i Kancelarija za IT i eUpravu, uz podršku kompanija "masterkard" i "viza".
 
Pobednik će biti poznat na kraju godine, a trenutno vodi Opština Priboj, zatim redom Irig, Sombor, Crna Trava, Vranje, Pančevo, Šabac, istakao je šef jedinice za odnose sa javnošću NALED-a Ivan Radak za RTS.
 
Prva nagrada je dečije igralište u vrednosti od 20.000 evra, pet prvoplasiranih dobija sajt izradu veb-sajta "U službi građana", a prvih 10 gradova ili opština plaketu "Šampioni bezgotovinskog plaćanja" koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.
 
Radak je istakao da su razvoj bezgotovinskog društva i smanjenje sive ekonomije glavni ciljevi te akcije.
 
- Građani žele da plaćaju usluge javne uprave na šalterima karticama, jer im je to brže, najčešće gde pribavljamo lična dokumenta. Želeli bi i na pijacama, u malim lokalnim prodavnicama, taksi vozilima - naveo je Radak.
 
Dodao je da među 60 takmičara postoji devet gradova i opština u kojima nije ostvareno nijedno plaćanje karticom.
 
- Ovakve kampanje rade na tome i da se menja svest - da ljudi razumeju zašto je bezgotovinsko plaćanje praktičnije. Ceo svet ide ka tome. 
 
Do 2022. se procenjuje da će u Evropi biti više bezgotovinskog plaćanja, a keš je generator sive ekonomije - naglasio je Radak.
 
Budžet Srbije gubi od deset do 15 posto sredstava, tj. između 100 i 120 milijardi dinara, zbog kupovine bez fiskalnog računa.
 
Prema rečima Radaka, onaj koji je robu ili uslugu isporučio možda zadržava za sebe razliku u porezu, umesto da to ode na obrazovanje ili infrastrukturu.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
mile
22.12.2019. , 16:26
Niko ne zeli da placa karticama, nemoj da palite ovaj bezumni narod. Ovo je samo jedan korak o uvod u čipovanje.