TRIČKOVIĆ: Sada se LAKŠE DIŠE

Lokalne vesti - Sreda 09.11.2016 - 23:52

Od formiranja nove vlasti u Vranju lokalni parlament zasedao je svega nekoliko puta, ali je doneo veoma važne odluke koje su se ticale izbora novih direktora, rebalansa budžeta, kao i zаduživаnja grada zbog refinаnsirаnjа kаpitаlnih ulаgаnjа.

Dejan Tričković: Skupština dobro funkcioniše FOTO OK Radio Dejan Tričković: Skupština dobro funkcioniše FOTO OK Radio

Predsednik Skupštine Vranja Dejan Tričković ocenjuje da lokalni parlament sa stabilnom većinom kakvu ima SNS sa koalicionim partnerima, mnogo lakše funkcioniše i donosi odluke od značaja za funkcionisanje lokalne zajednice, i podseća na aktivnosti koje su u toku ili u najavi, a koje će bitno poboljšati interakciju između parlamenta i građana.

OK RADIO: Nedavno je najavljeno osnivanje Lokalnog antikorupcijskog foruma i u Vranju. Od kakvog je to značaja za funkcionisanje institucija lokalne samouprave?

TRIČKOVIĆ:  Formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma ima veliki značaj u borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, smanjenjem korupcije povećavaju se budžetski prihodi, smanjuju rashodi što direktno utiče na efikasnost rada organa i institucija na lokalu.

Kakvu će ulogu imati Skupština Vranja u procesu osnivanja i kasnijem funkcionisanju LAF - a?

- Skupština grada Vranja je 2015.godine usvojila Lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije koji predviđa formiranje LAF-a.

LAF nije skupštinsko telo, LAF je autonomno, nezavisno institucionalno telo koje kreira i sprovodi mere protiv korupcije na lokalnom nivou i Skupština neće imati nikakv uticaj na rad LAF-a.

Od konstituisanja nove vlasti Skupština je zasedala svega nekoliko puta. Koje biste najvažnije odluke izdvojili koje su usvojene, a koje su bitne za dalje funkcionisanje lokalne samouprave i javnih preduzeća i ustanova?

- Među najvažnije odluke spadaju Odluka o usvаjаnju  Plаnа detаljne  regulаcije kolektorа otpаdnih vodа od Vrаnjske  Bаnje, nаseljа Rаnutovаc i Suvi Dol do postrojenjа zа prečišćаvаnje  otpаdnih vodа u Vrаnju.

Zatim, Odluka o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Vranja  za 2016.godinu sa Zaključkom o pokretanju postupka utvrđivanja krivične odgovornosti zbog postojanje sumnje da je od strane budžetskih korisnika izvršeno krivično delo nenamensko trošenje budžetskih sredstava.

Veoma važna je i Odluka o zаduživаnju grаdа Vrаnjа rаdi refinаnsirаnjа kаpitаlnih ulаgаnjа, ko i ona koja se odnosi na kadrovska rešenja i imenovanje direktora javnih preduzeća i ustanova.

U pripremi je nova sednica lokalnog parlamenta, hoće li planiranje budžeta za narednu godinu biti najvažnija tačka, ili će se o parama odlučivati drugi put?

- Budžet za 2017. godinu je u fazi izrade i neće biti na dnevnom redu prve naredne sednice.

Šta za funkcionisanje Skupštine znači stabilna parlamentarna većina kakvu trenutno ima SNS sa koalicionim partnerima, u odnosu na period od pre nekoliko godina kada ste bili na čelu Skupštine, ali u drugačijem sastavu?

- SNS ima apsolutnu većinu sada, što u mnogome olakšava rad Skupštine i donošenje odluka.

Nedavno su novoizabrani odbornici imali odbuku od strane UNDP. Od kakvog su značaja ovakvi događaji za dalje funkcionisanje lokalnog parlamenta?

- Seminar je imao za cilj da podstakne i unapredi rad odbornika kroz pregled njihovih uloga i obaveza kao izabranih predstavnika naroda.

Podrška UNDP-a se ogleda kroz prenošenje  dobre prakse sa Narodne skupštine na lokalne skupštine i to uvođenjem javnih slušanja, sednica van sedišta, kao i uvođenjem dvosmerne komunikacije sa građanima.

Potpisnik ste u ime grada Vranja Deklaracije o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja na lokalnom nivou. Od kakvog je značaja ovaj dokument za grad Vranje i Rome koji žive u njemu?

- Potpisivanjem Deklaracije o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja na lokalnom nivou Grad Vranje je iskazao spremnost da se zalaže i aktivno deluje na donošenje i uspešno sprovođenje Lokаlnih аkcionih plаnovа zа unаpređenje položаjа Romа i Romkinjа uz obezbeđenje, u sklаdu sа  mogućnostimа, sredstаvа u budžetu nаmenjenih zа njihovu reаlizаciju.

Zatim da obezbedi аngаžovаnje koordinаtorа/ke zа romskа pitаnjа koji će pružаti tehničku podršku u sprovođenju postojećih i novih politikа i progrаmа inkluzije Romа i Romkinjа, kao i da jаčа međusektorsku sаrаdnju pružаnjem podrške rаdu Mobilnih timovа zа inkluziju Romа

Šta su prioriteti lokalne samouprave za narednu godinu, kako u delu privrede, tako i u delu infrastrukture, kulture…?

 - Prioriteti lokalne samouprave se odnose na poboljšanje stepena privrednog razvoja grada i to prvenstveno na realizaciju projekata uređenja komunalne infrastrukture i stvaranje uslova za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.
 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: