Trifun Mitić 20 godina pod uzglavljem ima NATO BOMBU (FOTO)

Specijali - Utorak 07.05.2019 - 09:02

Vranje - Punih 14 godina Trifun Mitić (86) iz Binovca kod Surdulice pokušavao je da ukloni avionsku bombu koja je u njegovo dvorište doletela tokom bombardovanja pre 20 godina.

Trifun Mitić poslednjih šest godina ne ustaje iz kreveta. Foto: S.Tasić/OK Radio Trifun Mitić poslednjih šest godina ne ustaje iz kreveta. Foto: S.Tasić/OK Radio

Poslednjih šest godina Trifun, poznatiji kao bombaš, zbog bolesti i vezanosti za bolesnički krevet, batalio je ovaj posao.

- Evo već 20 godina na spavanje odlazim strahujući da će bomba, koja se zarila ispod moje kuće, iznenada ekspolodirati i ubiti nas, a da nećemo toga ni biti svesni dok smo u snu.

Za vreme bombardovanja 29. ili 30 . maja,  NATO avion je gađao naše selo, iz samo njemu znanih razloga.

Bobma koja ima blizu jedne tone, pala je pored moje kuće, zarila se duboko u zemlju, potkopala mi kuću i tu ostala ispod sve ove godine.

Za čitave dve decenije niko od nadležnih nije našao za shodno da nas oslobodi te bombe, jer su ugroženi životi svih meštana, i to oko 130 domaćinstava u čitavom Binovcu
- ogorčeno priča Trifun.

Nakon bombardovanja, Trifun se prve četiri godine obraćao opštini, policiji i drugim institucijama u nadi da će doći, ukloniti bombu i osloboditi njegovu porodicu straha.

Kako nadležni nisu našli za shodno da uklone bombu, on je počeo sam da kopa zemlju da dođe do nje, ali je od bombe uspeo da skine samo“krila“ ili „peraja“ kako ih on zove.

- Svi su počeli da mene i moju suprugu izbegavaju, deca su prestala da dolaze, komšije su zaobilazile kuću u širokom luku, ostali smo sami i to sve zbog straha od bombe.

Onda sam počeo sam da kopam kako bi došao do nje. Kad god sam mogao, kad god nisma bio na njivi, uzimao sam pijuk i ašov i počinjao da kopam.

Tada bi me u strahu komšije prijavile da kopmam i policija bi odmah došla.

Morali su zbog mene da intervenišu nekoliko puta i tad su mogli da dođu, a da se neko seti da dođe i ukloni ovo čudo, e to niko nije uradio za sve ovo vreme.

Nadao sam se da će neko ipak nešto učiniti, ali kada sam se pre šest godina razboleo, shvatio sam da od toga nema ništa ida će bomba tu ostati zauvek
- zaključuje Trifun Mitić.

Mesto gde je pala bomba nije obeleženo nikakvim trakama za upozorenje ili na bilo koji način.

Trifun je iskopao i u susednu dolinu ručnim kolicama oterao kubike i kubike zemlje i kamenja.

Vremenom, taj deo placa zarsatao je u šiblje, koprive i korov, a kiše su sprale zemlju i poprilično zapunile udubljenje koje je Trifun napravio ne bi li došao do bombe.

Čitavo okruženje deluje tako da niko ne bi pomislio da se ispod jednog dela kuće nalazi grdosija od jedne tone i to puna eksploziva.

O deda Trifunu poslednjih godina brine njegova unuka Anita Miloradović, koja kaže da je vremenom naučila da živi sa tim da je u kući ispod koje je neeksplodirana bomba.

- Kad nemaš gde drugde, onda moraš da trpiš sve, pa i to da spavaš iznad NATO bombe.

Kada je pre 20 godina bobma pala, nikog nije bilo kod kuće, baba i deda su bili na njivi. Zemlja koja koja se prilikom udara bombe raspršila bila je svuda po dvorištu, krovu, a kuća uzdrmana i rastresena. Vremenom je od potresa još više popustila.

Krater pored kuće je bio ogroman, ali je zub vremena učinio svoje, pa nam je sada i lakše, kada tu provaliju ne gledamo
- priča Anita.

Meštani Binovca su ogorčeni na odnos države prema njima.

- Neverovatno je da niko nije hteo da nas oslobodi te bombe. Svi smo u strahu, a najteže je sigurno Trifunu.

Sada živimo sa uverenjem da ako bomba nije eksplodirala za proteklih 20 godina, pa neće ni sada
- priča ovaj Binovčanin dok napasa krave.

A o kakvoj je grdosiji od bombe reč, može samo da se zamisli kada se pogledaju njena peraja koje je Trifun uspeo da iskopa.

Anita ih jedva podiže iz ćoška u šupi u dvorištu.

Jedno od peraja ima dužinu i preko metra, dok su druga manja.

Anita se nada da će neka od institucija države Srbije imati sluha za njihovu muku i da će avio bomba biti bezbedno demontirana, kada bi, kako kaže, za ovo selo rat konačno bio završen.

S.T.
 

Foto Galerija

Trifun Bombaš

OK Radio

Vrati se na kategoriju Specijali

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
xx
08.05.2019. , 08:06
Tesko je postenima,neka se nadje neko da mu pomogne