Trnovčani rekorderi po krađi struje

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.11.2013 - 13:18

Ukupno 1.492 domaćinstva u Velikom Trnovcu kod Bujanovca duguje "Elektrodistribuciji“ u Vranju više od 140 miliona dinara za struju.

ulaz u Veliki Trnovac ulaz u Veliki Trnovac


U proseku, svaki registrovani kupac duguje oko 100.000 dinara. Iz Elektrodistribucije upozoravaju i da je čak skoro 70 odsto utrošene električne energije potrošeno na „divlje“, jer distributeri ne mogu da je fakturišu s obzirom da su potrošači nepoznati. 

 

- Situacija sa naplatom struje u Preševu i Bujanovcu je katastrofalna. Veliki Trnovac je posebna priča jer smo nedavno tim potrošačima fakturisali tri, a EPS nama 11 miliona dinara koliko je utrošeno – kaže direktor Elektrodistribucije u Vranju Zoran Knežević.

 

Zbog toga je, kako kažu u EPS-u, prošle godine na jugu Srbije gubitak struje bio 400 miliona dinara. Knežević podseća da je Vlada Srbije 2002. godine svim Albancima u Kopnenoj zoni bezbednosti otpisala dug za struju u iznosu od 46 miliona dinara, a da je Trnovac u tom iznosu učestvovao sa 32 miliona.

 

- Posle toliko godina Veliki Trnovac duguje 140 miliona dinara. Tamo je kod kupaca formirano uverenje da struju ne treba plaćati.

 

U tom selu imamo nekoliko stotina „divljih“ kupaca koji su postavili takozvanu paralelnu liniju koja zaobilazi brojilo - priča direktor i dodaje da je Ektrodistribucija odlučila da krene sa primenom novog zakona kojim je regulisano da strujomer vlasnika objekta ne može biti na njegovom posedu, već u metalnom ormaru i na javnoj površini pet metara iznad zemlje.

 

Ubrzo su nepoznata lica lomila i uništavala jedan po jedan ulični sanduk sa brojilima. Ono što bi ekipe tokom dana postavile, to je tokom noći uništavano.

 

Danas na ulicama u tom selu nema ispravnog sanduka, čime je društvu naneta velika šteta. U vranjskoj „Elektrodistribuciji“ kažu da su ipak na dobrom putu da se divljaštvu stane na put.

 

Nabavljena je savremena oprema kojom će uskoro biti identifikovan svaki „divlji“ potrošač. Inače, samo u prvih pet meseci podnete su 853 krivične prijave za krađu struje u Bujanovcu i Preševu.

 

Na tom spisku je bio i visoki funkcioner Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik Riza Halimi.

 

Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: