Važno za vlasnike POLOVNJAKA: Registracija će se obavljati na ovaj način, rešeno i pitanje KATALIZATORA

Lokalne vesti - Nedelja 23.05.2021 - 02:04

Sporna odredba o uslovima za registraciju koja se odnosi na merenje emisije izduvnih gasova u Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila, čija puna primena startuje 5. jula, biće promenjena i usklađena sa godinom proizvodnje automobila.

"Ministarstvo će izmeniti sporne odredbe" FOTO: Getty Images
Time je otklonjen propis, koji je izazvao pravu buru u javnosti, i rešen potencijalni problem za mnoge vlasnike polovnjaka, pišu "Novosti".
 
Pravilnikom je bilo predviđeno da za automobile uvezene u Srbiju posle 1. marta 2014. godine važe rigorozniji uslovi za merenje emisije izduvnih gasova, nego za one koji su prvi put registrovani u našoj zemlji pre tog datuma. 
 
Vlada Marinković iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) kaže da njihova organizacija ima potvrdu Ministarstva saobraćaja da će izmeniti ove odredbe koje su unosile nejasnoću. 
 
On ocenjuje da su ispravno postupili što su, uzimajući u obzir mišljenje relevatnih stručnjaka i institucija, doneli takvu odluku.
 
- Kada je u pitanju merenje emisije izduvnih gasova, gledaće se godina proizvodnje, a podatak o tome kada je vozilo prvi put registrovano u Srbiji neće biti uopšte bitan.
 
- Dakle, vozila treba da ispoštuju propisane granične vrednosti u odnosu na godinu proizvodnje
 
Ti kriterijumi u Pravilniku predstavljaju minimalne uslove i oni su blaži u odnosu na one koji su fabrički predviđeni - precizira Marinković. 
 
Automobili koji su napravljeni bez katalizatora, kako naglašava, ne treba da ga imaju i moći će da se registriju dok god se održavaju u ispravnom stanju
 
S druge strane, vlasnici automobila koji su neovlašćeno prepravljali svoje vozilo skidanjem lambda sonde, katalizatora i DPF filtere, delova koji su bitni za prečišćavanje od štetnih materija, imaće problem na tehničkom pregledu.
 
Inače, ove elemente su vlasnici često skidali, jer su im pravili problem u vožnji, ako se zapuše ili su dotrajali i oštećeni. 
 
U nekim slučajevima su to radili i zato što su mogli da ih prodaju za stotinak evra.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: