Veliko priznanje za mladog Vranjanca

Lokalne vesti - Nedelja 23.12.2012 - 10:38

Studentski tim Beogradskog Univerziteta osvojio je 3. mesto na Međunarodnom studentskom ASHRAE takmičenju 2012. u kategoriji “Integrisano projektovanje energetski održivih zgrada” (Integrated Sustainable Building Design).

Stamenković Stamenković

U sedmočlanom timu projektanata sa Arhitektonskog, Građevinskog Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta je i Ognjen Stamenković (22) iz Vranja, student druge godine master studija TTA na Mašinskom fakultetu.

Tim je pozvan da na zimsku ASHRAE konferenciji, u januaru 2013.god, u Dalasu prezentuje svoj projekat i primi nagradu.

- Zadatak takmičenja bio je projekat biblioteke “Mansueto” u Čikagu koji se sastojao od čitaonice, skladišta knjiga, laboratorija i pomoćnih prostorija.

Trebalo je projektovati sam objekat, sistem ventilacije i klimatizacije, osvetljenje,  prema ASHRAE standardima, tako da se zadovolje kriterijumi i ciljevi koji su zadati propozicijama takmičenja – kaže Stamenković, potpredsednik ASHRAE studentskog ogranka Beograd.

Osnovna ideja ovog takmičenja prema njegovim rečima je da se ujedine studenti Arhitektonskog, Mašinskog, Elektrotehničkog i Građevinskog fakulteta u cilju zajedničkog energetski efikasnog i održivog projektovanja, korišćenja obnovljivih izvora energije i “zero energy” pristupa u projektovanju.

U ovoj kategoriji za takmičenje se prijavilo dvadeset, a u uži izbor ušlo je devet prestižnih svetskih univerziteta.

Prvo mesto osvojio je University of Cincinnati, drugo mesto University of Georgia, dok je treće mesto pripalo timu Beogradskog Univerziteta.

Vođa beogradskog tima je Tamara Bajc, student druge godine doktorskih studija i saradnik na katedri za Termotehniku.

- Krajem 2011. godine, studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ognjen Stamenković i Nikola Miletić, su mi se obratili sa željom da im se pridružim i pomognem u izradi projekta za studentsko međunarodno ASHRAE takmičenje 2012., kao saradnik na katedri za Termotehniku Mašinskog fakulteta i student doktorskih studija.

Sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv i inicijativu ovih izuzetnih mladih kolega da prošire svoja znanja iz oblasti projektovanja termotehničkih instalacija, na praktičnom primeru - kaže Tamara.

ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers) je vodeće svetsko društvo u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, koje ima ogranke širom sveta i svojim članovima pruža međunarodne saradnje, nova poznanstva i razmenu iskustva.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: