Vranje, naj - pobratim grad

Lokalne vesti - Petak 17.05.2013 - 00:03

Vranje posle Beograda ima najviše gradova - pobratima u čitavoj Srbiji.

Čika Mita ima pobratime širom Evrope Čika Mita ima pobratime širom Evrope

Prema najskorimnijoj evidenciji, Vranju su pobratimi Kumanovo iz Makedonije, Cetinje iz Crne Gore, grčka Trikala, kosovski Leposavić i oblast Brjuhovetskaja iz Rusije.

Vikipedia kao pobratima Vranju navodi i Požarevac, dok je gotovo sigurno da su se Vranjanci pobratimili i sa dalekim ali zato ništa manje prijateljskim Šeršelom iz Alžira.

Uz to, Vranje ima i Sporazum o saradnji sa Kavalom u Grčkoj, a “intenzivne kontakte”, koji izgleda još nisu prerasli u pobratimstvo ima i sa Velenjem u Sloveniji, Pomilijano d Arkom u Italiji i Pardubicom u Češkoj.

Kao da je sve to malo, Vranje bi uskoro moglo potpisati i Povelju o bratimljenju sa poljskim gradom Zlotorija.

Za sada poslednju povelju o bratimljenju, Vranje je u martu ove godine potpisalo sa Leposavićem, opštinom sa severa Kosova.

- Sa Leposavićem je i ranije postojala kulturna saradnja, a veze su produbljene zahvajujući generalu Milosavu Simoviću koji je rodom iz tog grada, a dugo je službovao u Vranju.

Ideja o bratimljenju sa tim gradom u prethodnom periodu nije naišla na razumevanje tadašnje lokalne vlasti pa je realizovana sa novim rukovodstvom grada  na obostrano zadovoljstvo – kaže predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

Za sada, kažu upućeni, Vranje sa svojim pobratimima razvija pre svega kulturnu saradnju, a i to na nivu koji bi se saradnjom jedva mogao nazvati.

Od privrednoj ili sličnoj saradnji  u 60 godina dugoj istoriji pobratimstva za sada nije bilo ni govora, a kamoli stvarnog učinka.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: