Vranje ostaje i bez SLOBODNE ZONE?

Lokalne vesti - Utorak 22.11.2016 - 23:12

Zbog nesaglasnosti sa novim zakonskim rešenjima, grad Vranje je u opasnosti da ostane bez Slobodne zone, potvrdio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Vranje polagalo vellike nade u Slobodnu zonu FOTO OK Radio Vranje polagalo vellike nade u Slobodnu zonu FOTO OK Radio

Novi Zakon o budžetskim sistemima koji predviđa ukidanje budžetskog finansiranja lokalnih javnih preduzeća zadao je mnogo glavobolje gradskoj vlasti.

Prema najavama u javnosti, vlast je pripremala transformaciju Direkcije za izgradnju, da bi se u međuvremenu saznalo da pod novi zakon potpadaju i Skijalište „Besna Kobila“ i Uprava Banje.

Kako je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) lokalnim samoupravama dala rok do 1. decembra za transformaciju ovih javnih preduzeća, odluke o njihovim transformacijama morale su da budu donete po hitnom postupku, pri čemu se radilo i tokom proteklog vikenda.

Kako ovako krupne promene u funkcionisanju Grada mora da potvrdi lokalni parlament, odluke Gradskog veća na sednicama održanim u petak i subotu, donete su u pet do 12.

Prema njima, Direkcija za izgradnju i Skijalište „Besna Kobila“ idu u likvidaciju, a Uprava Banje se transformiše u samofinansirajuće preduzeće.

Međutim, tek je ovih dana obelodanjena činjenica da pod Zakon o budžetskim sistemima potpada i Slobodna Zona, tako da se Grad već nalazi u vremesnkom tesnacu po pitanju transformacije ovog Privrednog društva.

Svojevrsno priznanje da lokalna samouprava još uvek nema rešenje ovog problema je i činjenica da se Slobodna zona ne nalazi na dnevnom redu naredne sednice gradske Skupštine, zakazane za 25. novembar, što je potvrdio i gradonačelnik Slobodan Milenković.

- Privredno društvo Slobodna zona neće moći više da se finansira iz lokalnog budžeta od 1. decembra.

I za ovaj problem intenzivno tražimo rešenje
– rekao je Milenković.

Na pitanje da li postoji opasnost da grad Vranje ostane bez Slobodne zone, gradonačelnik Milenković je odgovorio potvrdno.

- Upravo tako, problem je veoma kompleksan, s obzirom na činjenicu da još uvek nemamo nijednog korisnika režima Slobodne zone – odgovorio je Milenković.

Jedina na jugu Srbije
Slobodna zona Vranje je regionalnog karaktera i jedina na jugu Srbije. Formirana je odlukom Skupštine grada 22.02.2013. godine. Prostire se na površini od preko 114 hektara, od kojih je planskom dokumentacijom uređeno 32 hektara, a preostala površina se razrađuje prema potrebama investitora.


Kako se ovo pitanje neće naći na dnevnom redu narednog skupštinskog zasedanja, gradonačelnik je najavio intenzivno traženje rešenja i njegovo potvrđivanje na prvoj sledećoj sednici Skupštine, koja će najverovatnije biti održana do 10. decembra.

Na pitanje da li će time zadati rokovi biti probijeni, Milenković je neodređeno odgovorio da će se „gledati da svi rokovi budu utvrđeni".

- Pravni timovi rade na rešavanju tog problema i ja ne bih da ovom prilikom dajem paušalna rešenja koja sigurno nisu dovoljno stručna – kazao je Milenković.

Gradski funkcioneri zaduženi za pitanja privrede i lokalnog ekonomskog razvoja nisu odgovarali na pozive redakcije OK Radija ili su se pravdali neodložnim obavezama.

Izvor OK Radija iz redova gradske vlasti navodi da je ovo pitanje narodski rečeno „gurano pod tepih“, iako je još pre nekoliko meseci bilo jasno da nije samo Direkcija za izgradnju sporna po pitanju novog Zakona o budžetskim sistemima.

- Trebalo je svima da bude jasno da i privredna društva ubuduće neće moći da se finansiraju iz budžeta.

Ali su preovladali neki naši umovi koji funkcionišu po principu „to je samo priča, neće biti ništa od toga“.

Tako smo sada došli u cajtnot i u poziciji smo da možda i ostanemo bez Slobodne zone
– navodi sagovornik OK Radija.


Slobodna zona je godinama unazad najavljivana kao ključ budućeg ekonomskog razvoja grada.

Gradonačelnik Slobodan Milenković je za budući period kao jednu od kapitalnih investicija najavio i izgradnju obilaznice do Slobodne zone, što je označeno kao vrlo važan preduslov za dolazak novih investicija.

U okviru priprema, grad su letos posetili operativni predstavnici ispred Ministarstva građevine i privrede u cilju sprovođenja zakonskih, tehničkih i finansijskih aktivnosti na osposobljavanju Slobodne zone.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: