Zbog poplava najkritičnije u naselju "Palestina"

Lokalne vesti - Utorak 26.02.2013 - 01:07

U poslednja 24 sata na području Vranja i okoline palo je preko 53 litra kiše po metru kvadratnom, što je brojnim domaćinstvima donelo brojne probleme sa poplavama.

poplava u dvoristu u Palestini poplava u dvoristu u Palestini

 

Najkritičnije je bilo u naselju Palestina, ali i u selima Ribince, Zlatokop, Smiljević, Široka planina, Jablanica, Klenike i Crnotince. Voda je preplavila podrume i u donjem delu grada. 
 
Žikica Antanasijević, pomoćnik gradonačelnika zadužen za komunalnu infrastrukturu za OK Radio kaže da su sve raspoložive ekipe štaba za vanredne situacije cele noći bile na terenu i da su štete većih razmera sprečene. 
 
– Sva raspoloživa mehanizacija „Vodovod“-a, privatnih firmi i vatrogasaca je tokom cele noći radila na sprečavanju velikih poplava. Najkritičnije je bilo u naselju Palestina gde je voda preplavila podrume pojedinih domaćinstava. 
 
Šteta nije mala, ali je moglo da bude mnogo gore. Bujanovačka banja je bila cela pod vodom i tamo su meštanima pomagali vatrogasci – kaže Antanasijević. 
 
Prema podacima Meteorološke stanice u Vranju, najviše kiše bilo je u okolini Preševa i u selu Jablanica gde je za 24 sata palo 64 litra kiše po metru kvadratnom. 
 
Vranjanac Branislav Ljubić kaže da je u ponedeljak uveče Partizanski put bio pod vodom. On priča da se cele noći borio sa stihijom koja je pretila da ugrozi, pored mašina i ostalih stvari koje ima u dvorištu, i stoku i živinu. 
 
– Bilo je strašno. Garaža i ostava su skroz preplavljene, bez obzira što sam cele noći kopao kanal, kako bih vodu sproveo iz dvorišta. Uništena mi je hrana za životinje koju sam čuvao u ostavi. Vode ima i u podrumu, ali srećom ništa nije upropašćeno. Bojim se da će mi stradati i temelji jer je to sada natopljeno vodom – kaže Ljubić. 
 
 
 
Kuća meštanke naselja Palestina Mileve Pešić bila je više od jednog metra pod vodom. 
 
– Ja ne pamtim da mi se slična nesreća dogodila u poslednjih 30 godina. Niko nije došao da mi pomogne, samo su iz „Vodovod“-a pokušali nešto da urade. Izlila mi se septička jama, prelila je voda iz obližnjeg kanala i celo dvorište mi je bilo pod vodom. 
 
Mene su noćas mogli samo helikopterom da izvuku iz kuće. Podrum mi je pun vode, a natopljen je i temelj kuće. Šta će se dalje dešavati ne znam. Bila sam prepuštena sama sebi i to je sramota za jedan grad. 
 
 
Mogla je voda da nas odnese, niko okom ne bi trepnuo. Meni ništa drugo ne preostaje, nego da nastavim da crpem vodu ručno, pa kad završim – priča Mileva. 
 
 
 
Kako se saznaje, meštanima sela Drenovac i Dobrejance pretila je opasnost od klizišta, ali je mehanizacijom sprečena katastrofa. Saobraćaj je tokom noći na toj deonici bio u prekidu. 
 
Štab za vanredne situacije je na terenu i utvrđuje se stanje posle jučerašnjih poplava. Da li će ugroženim domaćinstvima biti nadoknađena šteta, za sada niko nije mogao da potvrdi.  

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: