ZORIĆ: Borba protiv korupcije ide uzlaznom putanjom

Lokalne vesti - Petak 25.11.2016 - 23:50

Vranje -Tomo Zorić, sekretar Državnog veća tužilaca i nekada portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, ocenjuje da je Srbija napravila krupne korake u borbi protiv korupcije.

Zorić: Korpcja zauzdana. Foto: S.Tasić/OK Radio Zorić: Korpcja zauzdana. Foto: S.Tasić/OK Radio

Zorić  smatra  da na putu ka EU, borba protiv korupcije ide tom uzlaznom putanjom, kao i da  Srbija treba da bude ponosna  zbog onoga što je do sada uradila na tom polju.

 

 
OK Radio: Kako se tužilaštvo bori sa korupcijom?
 
 
Zorić: Jedna od najnovijih informacija je ta da su formirana specijalizovana odeljenja koja će se baviti isključivo koruptivnim predmetima i da će tužioci prolaziti specijalizovane obuke, i isključivo će se baviti predmetima koji imaju koruptivne elemente, kao što je primanje mita, davanje mita, zloupotreba službenog položaja i slično tome.
 
 
Tako da tužilaštva apsolutno moraju pre svega da nadograde ljudske resurse, da budu spremni i sposobni da odgovore, jer korupcija kao jedna vrlo štetna pojava dobija nove pojavne oblike.
 
 
Korupcija se pojavljuje u različitim strukturama, i prosto ljudi moraju da budu obučeni da adekvatno u koraku sa vremenom odgovore na to.
 
 
Koruptivna dela su teško dokaziva, da li bi trebalo uozbiljiti borbu protiv korupcije i u smislu promene postojećih zakonskih rešenja?
 
 
- Mislim da normativni zakonski okviri već sada daju dovoljno osnova. Izveštaj Republičkog javnog tužilaštva  koji se tiče broja predmeta i osuđujućih presuda sa koruptivnim elementima, to jasno pokazuje.
 
 
Ta analiza pokazuje da zaista postoji jedan jak trend uspona i povećanja broja predmeta sa koruptivnim elementima, što govori da se država na jedan adekvatan način suprotstavlja ovoj štetnoj pojavi.
 
 
Šta je Srbija dobila usvajanjem Zakona o zaštiti uzbunjivača? Da li je on u mnogome podstakao građane da prijavljuju slučajeve korupcije?
 
 
 
- Naravno, taj zakon je omogućio svakom građaninu, svakom zaposlenom, koji uoči korupciju na svom radnom mestu da je slobodno prijavi.
 
 
To su tzv. zviždači, kako se to popularno kaže u zemljama Evropske unije, koji ako to prijave neće snositi posledice koje se tiču gubitka radnog mesta, šikaniranja i slično, nego ih zakon na taj način štiti, ali istovremeno i stimuliše i podstiče da oni prijave, kako bi državni organi adekvatno reagovali.
 
 
To bi otprilike trebalo da daje  vetar u leđa da se još efikasnije borimo protiv korupcije.
 
 
Koji i koliki put bi trebalo još da Srbija pređe kako bi postigla one standarde kada je u pitanju borba protiv korupcije, kao i njeni rezultati, koji recimo imaju zemlje Zapadne Evrope?
 
 
- Reći ću potpuno otvoreno, mislim da je Srbija već sada postigla određene standarde i veći nivo na polju borbe protiv korupcije, nego li što to imaju pojedine zemlje EU.
 
 
Apsolutno stojim iza toga, jer mislim da imamo bolje rezultate nego recimo Bugarska, Rumunija ili slične zemlje koje su članice EU, i što se tiče standarda, normativnog okvira i rezultata koje smo postigli.
 
 
Trebalo bi da postignemo i da stignemo neke zemlje kao što su Danska, Nemačka ili Francuska i da to bude naš trend.
 
 
Srbija je na dobrom putu, dobro se radi i mislim da ćemo u sledećim fazama dati još veći doprinos. Tako da na tom putu ka EU i borba protiv korupcije ide tom nekom uzlaznom putanjom.
 
 
Ovo je moje lično mišljenje, i smatram da bi trebalo da budemo ponosni zbog onoga što smo do sada uradili kada je reč o borbi protiv korupcije.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: