Formira se komisija koja će popisati žrtve NATO bombardovanja

Nacionalne vesti - Sreda 12.02.2020 - 14:20

Komisija koja će utvrditi tačan broj stradalih tokom NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, trebalo bi uskoro da bude formirana, pišu danas "Novosti".

Komisija bi trebalo da počene da radi do 24. marta FOTO: Printscreen Komisija bi trebalo da počene da radi do 24. marta FOTO: Printscreen
Kako navodi list, ideja je da komisija počne da radi do 24. marta, na godišnjicu početka bombardovanja, a biće formirana odlukom Vlade Srbije, koja će obezbediti i sredstva za njen rad.
 
Kako objašnjavaju "Novosti", struktura će se zasnivati na vertikalnoj organizaciji - od lokalne policijske stanice i vojnih odseka, do grobalja i crkvenih parohija.
 
U ministarstvima, posebno vojnom i MUP-a, kao i VBA i BIA, i na nivou pokrajine i lokalnih samouprava, biće formirane radne grupe za istraživanja, koje će imati saradnike i privremena radna tela. Svi oni će biti "pod kapom" državne komisije, dodaju "Novosti".
 
Ni posle dve decenije ne postoji tačan spisak svih žrtava, a procene su da je od 24. marta do 10. juna 1999. poginulo između 1.500 i 2.500 ljudi, a oko 6.000 ranjeno. Međutim, njihova imena niko nije popisao, niti napravio jedinstvenu bazu podataka.
 
Za sada se zna da je za 78 dana agresije poginulo najmanje 79 dece i 754 pripadnika Voske i MUP-a.
 
Za 11 nedelja svakodnevnih vazdušnih napada, NATO je izvršio 2.300 udara na tadašnju SR Jugoslaviju i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i bombi punjenih obogaćenim uranijumom.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: