Šta očekuje Jelisejska palata, a šta Beograd sprema za Makrona?

Nacionalne vesti - Subota 13.07.2019 - 11:00

Ukoliko se Beograd i Priština dogovore o promeni granica zvaničnom Parizu ne smeta, poručeno je iz Jelisejske palate pred posedu predsednika Francuske Srbiji.

Makrona će u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca FOTO: Getty Images Makrona će u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca FOTO: Getty Images
Zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu, poručeno je iz Jelisejske palate pred posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.
 
Kako pišu "Novosti", takođe su istakli da nije ni na Francuskoj, ni na Nemačkoj, ni na EU da nameću rešenje, ali će sa svoje strane sve pokušati da dijalog ponovo započne.
 
Od posete Emanuela Makrona očekuje se da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika, navodi list.
 
Oni će, uz otkrivanje obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj, obići i spomenik braniocima Beograda, a u Jelisejskoj palati ističu da je Makron lično zatražio da se pokloni senima Milunke Savić.
 
"Francuska insistira na čvrstim prijateljskim vezama sa Srbijom i na poštovanju izuzetne žrtve srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. Istovremeno, izražavamo želju za prevazilaženjem nerazumevanja iz 1999. godine", navode u Jelisejskoj palati.
 
Kada je reč o Kosovu, izvori iz sedišta šefa francuske države naglašavaju važnost toga što je predsednik Srbije više puta potvrdio želju da se dijalog nastavi i ističu nerazumevanje za stoprocentne takse koje je uvela Priština i koje treba da budu ukinute.
 
U Jelisejskoj palati, takođe, ističu i da predsednik Makron u Srbiju dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje.
 
Preciziran je stav da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno, što je pozicija koju zastupa i Berlin.
 
Pariz će istovremeno od EK zatražiti izradu nove strategije o proširenju koja bi trebalo da obuhvati realnost evropske perspektive i očekivanja, s jedne strane, i zahtevnosti u konkretnom sprovođenju reformi, s druge.
 
U Parizu, pišu "Novosti", mnogo očekuju od ove posete u pravcu jačanja bilateralnih odnosa, ističući takođe da to nije zamena za evropski put.
 
Kada je reč o odnosu Srbije i Rusije, u Parizu naglašavaju da u potpunosti razumeju postojanje ovih tradicionalno jakih veza.
 
"I Francuska nastoji da obnovi veze sa Moskvom. Nema razloga da nam to smeta. U regionu su sve prisutnije i Kina i Turska , ali mi ne gledamo kako to da smanjimo, već kako da ojačamo naše prisustvo", ističu izvori u Jelisejskoj palati.
 
"Politika" piše da će tokom posete francuske delegacije, pored političkog segmenta, posebna pažnja biti posvećena poeziji i muzici koje svedoče o trajnosti srpsko-francuskih odnosa.
 
Prema rečima profesora Fakulteta za kulturu i medije Milivoja Pavlovića, francuska delegacija će čuti dve najpoznatije pesme iz Prvog svetskog rata - "Tamo daleko" i "Kreće se lađa francuska", kao i dosta mlađu "Pesmu francusko-srpskog prijateljstva", nastalu pre tri decenije.
 
Pesma je izvedena i pred nekadašnjim predsednikom Francuske Fransoa Miteranom, a kaseta sa snimkom proletos je dostavljena organizatorima dočeka predsednika Makrona.
 
Francuskog predsednika će, inače, u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca a mere bezbednosti biće na najvišem nivou.
 
Nekoliko desetina francuskih bezbednjaka već je stiglo u našu zemlju a jedan broj će doći zajedno sa Makronom, piše "Blic", navodeći da francuski lider stiže u Beograd sam - bez supruge Brižit.
 
Za potrebe Makronovog obezbeđenja biće angažovani i pripadnici vojske i policije, među kojima i snajperisti.
 
Ulice kojima se bude kretala kolona sa vozilima francuske delegacije biće u etapama zatvarane.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: