Žrtve nasilja sa interneta i SMS poruka

Nacionalne vesti - Četvrtak 07.03.2013 - 09:13

Vršnjačko nasilje, neretko, iz školskog dvorišta prelazi na internet i SMS poruke. Žrtva je tada neprestano izložena maltretiranju. Stručnjaci zato peluju na roditelje da se uključe u prevenciju.

 

Digitalno nasilje, odnosno podsticanje mržnje, širenje uvredljivih i nasilnih komentara na internetu, sve je češće među đacima. Svaki peti osnovac bio je žrtva takve vrste vršnjačkog maltretiranja, pokazuje istraživanje Unicefa i Instituta za psihologiju. Da posledice ne bi bile kobne, stručnjaci pozivaju na prevenciju i bolju kontrolu dece.
Osnovac hteo da se ubije, ošišale drugaricu do glave, učenica se ispisala iz škole – ve to zbog pretnji, omalovažavanja, maltretiranja na društvenim mrežama. Zbog ismevanja na Fejsbuku, pre mesec dana, učenica iz Valjeva doživela je kliničku smrt u trenutku kada se požalila školskom pedagogu.
 
"Suprug i ja smo podneli prijavu prosvetnoj inspekciji i MUP-u protiv škole, a ne pojedinca, sa ciljem da utvrdi šta se desilo detetu, odnosno što joj je bio vitalno ugrožen život", kaže majka Zorica Džida. 
 
Ko je žrtva – nema pravila. Nasilnik je, gotovo po pravilu, anoniman. Samim tim i okrutniji, napominju psiholozi. Zato, posledice digitalnog nasilja žrtvama teže padaju.
 
Suzana Deretić, psiholog Osnovne škole "Vuk Karadžić" kaže da se oni obično povlače u sebe bivaju neraspoloženi, depresivni, tužni ili se izoluju od društva, a nekad se dešava da sami prelaze u kontranapad, pa uzvraćaju istom merom ili čak preterano reaguju, pa se udružuju u grupe.
 
Vršnjačko nasilje, neretko, iz školskog dvorišta prelazi na internet i SMS poruke. Žrtva je tada neprestano izložena maltretiranju. Stručnjaci zato apeluju na roditelje: Uključite se u prevenciju!
 
"Na isti način na koji vi učite dete da se ponaša sa nepoznatima u realnom svetu morate ga učiti kako da se ponaša u virtuelnom svetu. Jer, ako krenete sa obukom deteta i da ga učite šta treba da radi sa 10 godina, kada zna više i od roditelja i od nastavnika, vi ste zakasnili", kaže Nikolina Ljepava, socijalni psiholog iz Udruženja "Roditelj". 
 
Dodatni problem je što nasilnici gotovo nikada ne odgovaraju. Iako roditelji podnesu prijavu policiji, veoma retko se otkrije ko vređa i psihički zlostavlja decu.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: