Palo do 70 litara kiše, najviše na severu i zapadu zemlje - kakvo nas vreme očekuje narednih dana

Regionalne vesti - Petak 05.11.2021 - 12:58

U poslednja 24 sata u pojedinim delovima zemlje palo je od 30 do 70 litara kiše po metru kvadratnom - najviše u Sremu, srednjem Banatu, zapadnoj Srbiji i Beogradu. Prestanak padavina do kraja nedelje. U nedelju porast temperature.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
U Hidrometeorološkom zavodu za RTS kažu da se ostvarila jučerašnja prognoza i da je u pojedinim delovima zemlje izmerena velika količina padavina.
 
"Prognoza je bila da će za jučerašnji dan, juče posle podne, uveče tokom noći i u ovim prepodnevnim satima pasti velika količina padavina, što se i ostvarilo", kaže meteorološkinja Gordana Marinković Ljuboja.
 
Najviše kiše palo je u Sremu, srednjem Banatu, zapadnoj Srbiji, kao i na području Beograda.
 
"Količine padavina koje su osmotrene za poslednjih 24 sata jutros u 7 časova bile su u ovim delovima od 30 do 70 litara kiše", dodaje meteorološkinja RHMZ-a.
 
Objašnjava da je uzrok ovakvih vremenskih prilika ciklonska cirkulacija i talasanje frontalne zone preko našeg područja.
 
"To je donelo padavine i postepeni pad temperature koji će se ostvariti danas do kraja dana", kaže Marinković Ljuboja.
 
Padavine će u narednim satima polako slabiti, naročito tokom poslepodneva.
 
"Do kraja dana u većini krajeva, naročito u severnim krajevima, količina padavina će biti još pet do 10 litara po metru kvadratnom, a u zapadnim i centralnim krajevima očekujemo još 20 litara po metru kvadratnom do kraja današnjeg dana, što neće biti neke velike količine, a i do sad je ostvarena veća količina padavina i sada one polako nestaju", rekla je meteorološkinja.
 
Objašnjava da je ova količina padavina i hladnije vreme karakteristično za početak novembra, te da je slično bilo i prethodnih godina.
 
"Temperature koje će biti osmotrene narednih dana biće u granicama proseka, a čak u nedelju i nešto iznad proseka za ovo doba godine", dodaje Gordana Marinković Ljuboja.
 
Sutra se na severu zemlje očekuje uglavnom suvo vreme, dok će u ostalim krajevima mestimično biti slabe kiše.
 
U nedelju će biti umereno oblačno i uglavnom suvo u većini krajeva, a očekuje se i porast temperature.
 
"Od početka naredne sedmice ponovo oblačno sa kišom, ali sve te količine padavine neće biti velike nego primerene, do 10-15 litara po metru kvadratnom, tako da to nije neka značajna količina padavina i ne može da izazove nikakve probleme", rekla je meteorološkinja.
 
U prvoj polovini ovog meseca očekuje nas promenljivo vreme sa čestim prolaznim naoblačenjima i padavina. Tokom sledeće nedelje temperature će se kretati od 10 do 15 stepeni, a druga polovina nedelje biće suva. 
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: