Procene bilansa požara na Staroj planini: Izgorelo ukupno 2.044 hektara

Regionalne vesti - Utorak 03.12.2019 - 13:13

Od toga, pod šumskom vegetacijom je ukupno 550 hektara - 270 državne i 280 u privatnom vlasništvu

Da li će se šumski kompleksi obnoviti sami od sebe? FOTO: MUP Srbije Da li će se šumski kompleksi obnoviti sami od sebe? FOTO: MUP Srbije
Požar koji je početkom novembra buktao na našoj i bugarskoj strani Stare planine, na teritoriji Srbije je opožario oko 2.044 hektara ukupne površine. Od toga, pod šumskom vegetacijom je ukupno 550 hektara - 270 državne i 280 u privatnom vlasništvu. Ostali su nisko rastinje i suva trava.
 
Stručnjaci JP "Srbijašume" - Šumskog gazdinstva u Pirotu kažu da je za preduzimanje konkretnih mera u prvom stepenu zaštite nemoguće dok ne prođe bar jedna vegetaciona godina.
 
- U tom periodu će biti jasno da li će se šumski kompleksi obnoviti sami od sebe, odnosno videće se da li su se osušili takozvani pridanci stabala, takođe zahvaćeni niskim požarima - objašnjava direktor Šumskog gazdinstva u Pirotu Igor Petrović.
 
Kada je reč o životinjskom svetu, na vrhovima koji su plamteli - od Koprena, pa do mesta Vurnje, prema Toplom dolu - uočene su migracije jer je divljač bežala ispred stihije. Sa više od 28.000 hektara, srneća divljač i divlje svinje su migrirale ka Arbinju, odnosno Dojkincima s jedne, te Knjaževcu s druge strane planine, pa direktne štete nije bilo.
 
Kako god bilo, sanacija će biće ortežana jer je vatra buktala na veoma nepristupačnim terenima, što je otežavalo i samo gašenje.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: