Apel Vranjancima da se suzdrže od prekomernog umiranja

U fokusu - Petak 17.05.2013 - 12:33

Na centralnom gradskom groblju u Vranju nema više mesta za sahranjivanje, poručuju iz lokalnog komunalnog preduzeća.

Šapranačko groblje u Vranju Šapranačko groblje u Vranju

Vranjanci se prema ovoj činjenici odnose baš onako vranjski: znači, ovih dana bi trebali, dok se problem ne reši, bar da se suzdržimo od umiranja, dok se ne napravi mesto, kažu mnogi od njih.

Dejan Ilić, direktor vranjskog „Komrada“  potvrdio je daa na najstorijem gradskom groblju, Šapranačkom, više nema slobodnih parcela.

Ništa bolja situacija nije ni na Bunuševačkom, ili novom groblju, kako ga Vranjanci  zovu,  koje je takođe u nadležnosti „Komrada“, jer je i tamo sve manje prostora za pokojnike.

Ilić objašnjava da i pored ovog dugogodišnjeg problema grada do sada nije bilo slučajeva prekopavanja grobova kako bi se oslobodile parcele za sahranjivanje.

- Bilo je nekoliko slučajeva ekshumacije pokojnika na zahtev porodica, zbog promena prebivališta. Radi se o grobnim mestima ljudi koji nisu bili žitelji Vranja jer su  privremeno bili smešteni u gradu pa su se odselili – kaže Ilić.  

Prema njegovim rečima u poslednje dve godine uplata zakupa grobnih parcela je daleko redovnija, jer je 98 odsto vlasnika izmirilo obaveze prema „Komradu“.

- Problematično je pet do šest grobnih mesta kod kojih se ne izmiruje obaveza oko zakupnine zbog loše finansijske situacije porodica, pa smo u takvim slučajevima produžili rok naplate – kaže Ilić.

 Zakupnina za deset godina za dva grobna mesta košta 15.861dinara.
 
Problem bi mogao prema njegovim rečima biti rešen dokupljivanjem zemljišta na Bunuševcu, gde bi se uredio novi prostor za sahranjivanje.

To bi bilo rešenje za narednih deset godina.  

Osim Vranja i opština Vranjska Banja muku muči sa nedostatkom grobnih mesta.

Dragan Markić iz Pogrebne službe „Komrada“ kaže da je u prošloj godini u Vranju bilo ukupno 414 sahrana.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: