Da cvetate kao proleće

U fokusu - Ponedeljak 23.12.2013 - 13:41

U Poljanici, planinskom kraju Vranja, u Golemom selu, Mijakovcu, Kruševoj glavi, Tumbi, Studeni, Mijovcu, Stancu, Sekirju, Vlasu, Gradnji i drugim selima, na svadbama posebna pažnja poklanjana je starejku i kumu i njihovim gostima.

Ilustracija Ilustracija

Oni se prvo smeštani, a na zidu iza njihovih leđa bili su postavljeni ćilimi. Meze i hranu prinosile su i služile žene aščike koje su pripremale svu hranu za svadbu.

- Pre večere, mladenci su počev od starejka i kuma i dalje svakom svatu davali po čašicu rakije, a oni bi njih darivali novcem.

Tom prilikom, starejko je mladencima upućivao blagoslov rečima: “Da cvetate kao proleće, a da ste puni kao jesen, danas venčali dogodine krstili”.

Zatim su od nekog starijeg muškarca predavani pokloni koje su svatovi doneli mladencima. Pored darova, starejko i kum donosili su rakiju i pogaču, a ostali svatovi: banicu, pečenu kokošku i rakiju.

To sve stavljali su na astal (sto) ispred sebe. Najpre su predavani pokloni koje su doneli starejko i kum.

Tu je posebno naglašavano koji je poklon i ko ga je doneo. Sve ovo obavljano je uz jako lupanje goča (bubnja) od strane gočobije – priča Srba S. (78) iz Golemog sela.

Za vreme večere mlada je darivala starejka i kuma. Obično sa po ćilimom, košuljom, raznim materijalom za krojenje i šivenje i dr.

Darivani su i bliski rođaci mladoženje. Cele noći između nedelje i ponedeljka trajali su gozba i veselje. Od strane prijatelja tada su dolazili “čestitari”.

To je bila grupa od oko dvadesetak ljudi, koja se pridruživala svadbenom veselju.

- Sa svadbe poslednji su odlazili kum i starejko sa svojim gostima. Sa svadbe kum je odlazio pre starejka. Ispraćaj je obavljan sa muzikom.

Sa starejkom je bio običaj da se vadi “pročka”. Starejko i strarejkovica (njegova žena) seli bi na stolice tronoške na sredini sobe.

Devojke su mu pevale pesmu: “Pođi mi, pođi, stari starejko,/ pođi mi vreme je,/ doma te čeka meka postelja”. Istovremeno neko od prisutnih njemu i njegovoj ženi stavljali su slamke na njihove glave i ramena.

Mladenci koji su stajali iza njih te slamke su skidali i bacali. Za to vreme aščike su spremale kaćamak za starejka – kaže Srba.

Starejko bi pošao do ispred ili malo dalje od kuće tri puta i svaki put se ponovo vraćao u kuću, sve uz pratnju muzike.

Tek kada bi se sa svojim pratiocima poslužio kačamakom i pićem i svojoj kući pošao po četvrti put više se nije vraćao mladoženinoj kući.

Dušan Đorđević    
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: