I kad URS dobija, Uroš gubi?

U fokusu - Petak 09.08.2013 - 12:04

Za sada, URS ostaje deo lokalne vlasti u Vranju, bez obzira na „ispadanje“ te stranke iz Vlade Srbije.

Čelnici URS-a u Vranju Čelnici URS-a u Vranju

Do ovakvog zaključka moglo se doći iako o ovom probllemu malo ko želi da govori.

Članovi URS-a u Vranju zatvorili su se za javnost, i čekaju rasplet dešavanja. No, budući da su dva prva politička prvaka grada Zoran Antić (SPS) i Dragan Nikolić (SNS) na letovanju, pravo odlučivanje o sudbini URS-a ovde odloženo je do daljeg.

Odbijanjem da jasno progovore o situaciji u kojoj su se našli posle izbacivanja URS-a iz Vlade Srbije, ovdašnji pripadnici te stranke pokazuju ne samo da su potpuno iznenađeni razvojem doogađaja, nego i da su aktuelno ostali bez ikakve strategije.

Telefoni u URS-u zvone svom silinom, ali se na njih niko ne javlja. Reklo bi se, rukovodstvo stranke u dubokoj je ilegali.

- Za sada, rešili smo da ništa ne komentarišemo. Radimo normalno, i ne očekujemo nikakve turbulencije u lokalnoj vlasti, jer i nema razloga da ih bude - kaže jedan od izvora u toj stranci.

Možda „eksperti“ znaju nešto što je prostom puku nedostupno, ali, običan svet smatra da razloga za brigu ima, i to kao nikada do sada. Ali, nešto se čeka. Činjenica da su dva prvaka lokalne političke čaršije na letovanju dosta govori o bonaci koja ovde duva u vreme letnjih žega.

- Čekamo rekonstrukciju Vlade, pa ćemo onda videti. Za sada ništa nećemo menjati, nema gde da žurimo, i nema razloga da stvar lomimo preko kolena. Polako - jasan je gradonačelnik Zoran Antić.

- Sada, kada je sve jasno, zaista nema razloga za ishitrene odluke. Raspored stvari je jasan, i nema razloga za donošenje bilo kakvih odluke pre 25. avgusta i kraja rekonstrukcije Vlade - još je koncizniji poslanik SNS-a Dragan Nikolić.

URS u lokalnoj vlasti drži minimalne pozicije - pomoćnika gradonačelnika (Dragan Janjić), većnika (Nela Cvetković), direktora Biblioteke (Suzana Popović Irić) i šefa novoformirane Slobodne zone (Ivan Stojković).

Dve su republičke funkcije bitne za funkcionisanje ovdašnjeg URS-a, i obe su, posle Dinkićevog pada, dovedene u pitanje. Veoma važno, a od očiju javnosti skrajnuto mesto je filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, koje u ime URS-a drži Zoran Antić, i, naravno, mesto Uroša Trajkovića, fotelja u ZC Vranje.

I to je i najsporniji deo  priče. Podela ZC-a na Bolnicu i Dom zdravlja teče kilavo, uz mnogo problema i otpora, i kraj se toj priči ne vidi.

Zvanično, gensek SPS-a Branimir Stojančić ne želi da licitira brojkama oko dugova u ZC-u, ali kaže da će SPS ući u deobu ZC-a tek kada deobni bilans bude potpuno jasan i nedvosmislen.

- Još je rano da se donose konačni zaključci, čekaćemo da vidimo kako se će stvari odvijati. Po koalicionom sporazumu, Bolnica pripada SNS-u, a DZ nama. Mi smo postavili svog direktora, a imamo interes i da stvari u Bolnici budu sređene.

Ali, da vidmo šta će reći Komisija za odvajanje, pa ko će voditi zdravsto u rekonstruisanoj Vladi, pa ćemo onda doneti i jasne odluke - kaže Stojančić.

On ipak nije želeo da licitira imenima, ali se odranije zna da pored ranijeg direktora Bolnice Dušana Aleksića i sadašnjeg direktora DZ-a Nenada Mladenovića, kao najvažniji kadrovi SPS-a u vranjskom zdravstvu figuriraju Zvonimir Đorđević i sadašnji Urošev pomoćnik Dobrivoje Stošić.

Sa svoje strane, SNS ostavlja još malo prostora Urošu Trajkoviću, čekanjem da se stvari slegnu, mada predsednik GrO SNS-a Dejan Tričković smatra URS mora da sledi svoju sudbinu, koja je na svaki način vezana za Beograd.

- Logično bi bilo da URS izađe iz koalicije onako kako je ušao u nju. A ušao je na insistiranje Beograda. Sada, kada URS više nije u republičkoj vlasti, i ovde bi trebalo to isto da se desi. Ali, da sačekamo - kaže Tričković.

Prema njegovom mišljenju, SNS je popunio sva mesta koja je dobio u zdravstvu, dakle pomoćničko mesto za Mladena Kostića i Zavod za javno zdravlje, što je u proceduri.

- Sešćemo za dalje i dogovorićemo se. U ZC su problem ogromni dugovi, i to mora da se reši pre svih kadrovskih pitanja - kaže Tričković.

Na kraju, ako Mlađa već gubi, a Uroš dobija, gledano iz Beograda, ovde bi poskočica mogla da glasi: I kad URS dobija, Uroš gubi.

Ali, igra je to, i preokreti se često događaju baš u zaustavnom vremenu, koje upavo neumitno teče.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: