I nekada: izbornim marifetlucima do pobede

U fokusu - Utorak 31.12.2013 - 00:40

Vranje - Na izborima 1931. godina za narodnog poslanika iz Pčinjskog sreza učestvovali su bankar Mihajlo Lukarević, radikalski kandidat i režimski čovek, i Hadži Todor Dimitrijević, demokratski kandidat.

Demokrate prvi put ulaze kao pobednici u SO Vranje, 1931. Demokrate prvi put ulaze kao pobednici u SO Vranje, 1931.

Adžija, kako su Vranjaci zvali Todora, koristio je svremene metode u predizbornoj trci. Žestoko je napadao lokalnu vlast, a posebno sreskog načelnika.

Išao je svuda po srezu. Ušavši u kafanu «Poljanica» spazio je omalenog planinca, koji je bio sav u zakrpama: »Dokle ćeš, bre, ti tej krpe da nosiš!

Otkako te znajem, sve si iscepan, kako kučiki da su te cepili. Ali krpe ne može nikoj od tebe da skine dokle su na vlas ovakvi kao što je načelnik, sadašnji poslanik i drugi».

Ali, u predizbornoj kampanji bilo je i neuspeha za Adžiju. U jednom selu došao je uveče i rešio da konači.

Seljaci su hteli da nađu najbolju sobu, ali Adžija je tražio da spava na ponjavama nameštenim pored ognjišta, na papratu.

Pre spavanje želeo je da razgovara sa ukućanima i uglednim seljaniima.

Pričao je nadugačko o svom boravku po svetu, hodočašću u Svetoj zemlji, kad ga u jednom momentu prekinula starija baba sa cigaretom u ustima: «A, bre, gospodine, sve kazuješ, samo jedno ne. Oženjen li si, imaš li deca, domaćin li si, da znajemo koj će ne vodi?

Adžija koji nije bio oženjen nije bio spreman za ovakvo pitanje. «Da pozavršim narodne rabote, pa će se ženim» - odgovorio je.

Kasnije je pričao u društvu da je najteže bilo razgovarati sa običnim ljudima, seljacima. «Nikad ne znaješ što će te pitav»!

Na jednom zboru u Donjem Trebešinju adžija se ovako obratio biračima:

«Braćo, ja sam siromašan čovek, pa ne mogu ništa da obećam, kao bankar Lukarević. Ali uz svu moju sirotinju, oću da izdajem list «Naše selo».

I da se borim za vaš bolji položaj. Imate koris što će gi pročitate i što će duvan da si motate. Sve u šušljak motate cigare. Na volovi tain ispušiste».
 
Adžija je u jednom trenutku, zbog ogromnog pritiska vlasti osetio da može da izgubi izbore. Da bi konačno razrešio dilemu pobednika rešio je da napravi incident u varoši kako bi bio uhapšen.

Svojim prijateljima advokatima naredio je da odmah krenu vozom za Beograd i u ministarstvu traže njegovo oslobođenje.

Započeo je u varoši svađu sa protivnicima, došlo je i do šamaranja. Žandari su to jedva dočekali i uhapsili ga.

Njegovi drugovi već su bili u Beogradu, a pošto nije bio narodni neprijatelj, nakon par dana  depešom je javljeno da se pusti.

Ispred zatvora, tačno u 12,00 časova, dočekala ga je masa ljudi. Ponela ga na ramena i nosila glavnom ulicom čak do Monopola.

Tu je pred masom i monopolskim radnicima Adžija održao vatreni govor protiv lokalne vlasti. «Tada sam znao da ću pobediti» - pričao je.

Adžija je trebalo da se kandiduje i 1935. godine, po drugi put. Ali, ovog puta vlast je osujetila, na vreme, njegovu pobedu.

Adžija je bio krupan čovek, velike, nesrazmerne, glave, karakterističnih brkova, pa uz to prek i osion.

Jedno prilikom rekao je za kolegu poslanika Živojina Rafajlovića, zeta Janče Janićijevića Baldžije, vlasnika hotela «Vranje»: «Žirafa je laf na pare»!

Žirafa je bio nadimak Rafajlovića. Ljut zbog uvrede Rafajlović je želeo da se razračuna sa Adžijom, ali je dobio batine.

Kada su trebale da se podnose kandidatske liste, vlast u Beogradu je uhapsila Adžiju, sa kvalifikacijom –«razbijač jedinstva naroda» i zadržala ga sve dok prijavljivanje nije prošlo.

Nakon toga je pušten, ali nije imao pravo da se naknadno kandiduje. Mihajlo Lukarević je glatko pobedio demokratu Svetozara Pavlovića Tafu.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: