Izbori kasnili po 10 godina

U fokusu - Nedelja 29.12.2013 - 00:05

Vranje - U Vranju, između dva rata, političke stranke bile su te koje su organizovale birače, stvarale grupnu svest i građane izvodile na biralište za vreme održavanja izbora.

Dan izbora u Vranju Dan izbora u Vranju

Izborne borbe bile su, vrlo često, žestoke, praćene verbalnim uvredama, tučama koje su dovodile do krvavih obračuna. To je posebno važilo za pristalice Radikalne i Demokratske stranke.  

Prvi izbori za narodne poslanike Ustavotvorne Skupštine u Kraljevini SHS održani su 28. novembra 1920. godine. Izborna kampanja je bila na granici incidenta.

Za Vranje su bili karakteristični izbori za poslanike Okružne skupštine, koji su održani još 1911. godine i izabrani okružni poslanici zadržali su mandat  sve do 23. januara 1927. godine, a to se pravdalo zbog ratova i nesređenim posleratnih prilika u zemlji.

Okružna skupština pored izgradnje materijalnih objekata (napr. izrada gvozdenog mosta kod Zlatokopa, trasiranje puta Vranje-Gnjilane, opravka puta Vranje-Golemo selo, trasiranje puta Vranje-Trgovište, opravka puta Vladičin Han-Surdulica, Surdulica-Vlasina itd.), pomagala je u novcu i knjigama Građansku kasinu, sve plemenite i humane akcije raznih organizacija, a posebno đačke ekskurzije i drugo. Izdavala je list «Vranjski glasnik».

Za Vranje i okrug od posebne važnosti biće izbori za narodne poslanike oblasne skupštine.

Sa prestankom rada Okružne skupštine počele su sa radom oblasne.

Vranjsku oblast činili su srezovi: pčinjski, poljanički, masurički, bosilegradski, gilanski i krivopalanački.

Sednice Skupštine održavane su u velikoj sali vranjskog Načelstva koju je planirao tadašnji službenik Građevinskog odeljka, inžinjer Jovan Zrnić.

Zgrada je sagrađena 1911. godine i bila je, u to vreme, jedna od najlepših u Srbiji.

Prvi izbori bili su 23. januara 1927. godina, a zbog zavođenja Šestojanarske diktature, 1929. godine, drugi tek 5. maja 1935. godine.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: