Kad "dedoto" zaigra "bugarčicu"

U fokusu - Utorak 06.08.2013 - 11:58

Vranje - Velika prašina digla se ovih dana zbog fotke objavljene na fejsbuku, na kojoj Njegovo preosveštenstvo vladika Pahomije igra u kolu koje vodi Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad, inače poznat kao veliki veseljak.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Isti onaj građanin koji je fotke postavio na fejs javio se i novinaru OK Radija sa novim slikama, a sa ciljem da se one objave uoči 31. avgusta.

“Tova tega ke bidne mlogo in”, napisao je on na šatrovačkom bugarskom.

Zbog neumesnih  komentara koji su krenuli da se postavljauju na račun vladike, a i Zaharijeva, jer je bio “odnapred”, kako je slika brzo postavljena tako je brzo i sklonjena, ali ima i onih bržih koji su je pre toga “skinuli”.

Samo, slika je uklonjena i iz albuma sveštenika i nekih civilnih lica sa njihovog profila.

Sad, otkada i odakle je ta fotka?


Jedan od glavnih junaka priča, predsednik Bosilegrada Vladimir Zaharijev, smatra da ona datira od pre dve godine, kada su završeni radovi na novom hramu u Paralovu, jednom od napuštenih planinskih sela u bosilegradskoj opštini.

U selu Paralovo, pojedinci misle da se dobro sećaju i tvrde  da se velika duhovna radost osetila 31. avgusta, protekle, 2012. godine.

Naš izvor blizak sveštenstvu i tamošnjem verujućem narodu, kaže da je slika postavljena iz želje koja je pretočena u mini manifestaciju: “Dođi nam, dedo, ponovo”!

- Meštani žele da se sve to ponovi i ove godine, u tom zabitom planinskom selu. Ako ništa drugo, onda zbog opštenarodnog veselja i svog deda vladike Pahomija, koji ih je oduševio u svemu, ali najviše kada je sa Zaharijevim i pojedincima iz porodice koja je bila kum slave odigrao čuveno kolo iz tog kraja “bugarčicu”! - kaže jedan od izvora OK Radija sa lica mesta.  

Prema ovom izvoru, toga dana episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, monaštvom i uz molitveno prisustvo vernog naroda opštine Bosilegrad osveštao je novosagrađeni hram posvećen Svetom Jovanu Rilskom.

Ovom svečanom činu prisutvovali su i zvaničnici: direktor Direkcije veroispovedanja pri Savetu ministara Republike Bugarske g. Emil Velinov, savetnik ambasadora Republike Bugarske u Srbiji g. Ognjan Siderov, predsednik opštine Bosilegrad g. Vladimir Zaharijev, sa svim opštinskim zvaničnicima i direktorima javnih ustanova, predstavnici obrazovnog sistema i druge javne ličnosti.
 

Nakon Liturgije i prerezanja slavskog kolača priređen je bogat i sadržajan folklorni i kulturno-umetnički program koji se pretvorio u opštenarodni sabor i veselje.
 
Svoju veliku radost zbog osvećenja hrama i dolaska Arhijereja meštani Paralova nisu krili. Zahvalni su Njegovom Preosveštenstvu što posebnu pažnju pridaje ovako malim i od mnogih zaboravljenim selima, koja vrlo brzo ostaju bez žitelja.

- Približava se 31. avgust, želimo da “dedoto” i ovog puta dođe kako bismo svi zajedno ponovo zaigrali “bugarčicu” - ne kriju oduševljenje pojedini sveštenici iz bosilegradske opštine.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: