Lek za Apoteku: Susedne opštine kao BALAST

U fokusu - Četvrtak 06.09.2018 - 08:22

Apotekarska ustanova Vranje staje na svoje noge i uskoro bi trebala da pravi i profit, a uslov je da budu zatvorene apoteke u susednim opštinama koje prave gubitke, kaže Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika Vranja i koordinator radne grupe za konsolidaciju ustanove.

Apoteka Vranje ne pravi nove gubitke FOTO: D. Ristić/OK Radio Apoteka Vranje ne pravi nove gubitke FOTO: D. Ristić/OK Radio
Zdravstvena ustanova Apoteka Vranje je izašla iz krize u kojoj se našla tokom proteklih godina i trenutno posluje na zadovoljavajući način, kaže za OK Radio Aleksandar Stajić.
 
- Angažovanjem lokalne samouprave na konsolidaciju ustanove stanje je stabilizovano, prihodi su sve veći i Apoteka više ne pravi nove dugove.
 
Snabdevenost je odlična i utisak je da građani Vranja ponovo najviše veruju našoj apoteci – ocenjuje Stajić.
 
Već dve godine traje borba za spas Apoteke Vranje i sve što je urađeno, rezultat je angažovanja lokalne samouprave.
 
Iako je sistemsko rešenje za sve slične ustanove u Srbiji najavljeno pre godinu dana, još uvek nema najave da bi tako nešto moglo da se dogodi, tako da je gradska vlast morala da se sama bavi ovim problemom.
 
Stajić navodi da je pre dve godine dugovanje Apoteke Vranje iznosilo blizu 200 miliona dinara, a da su gubici rasli.
 
- Zatekli smo prazne rafove, dugovanje za plate zaposlenih, čak nije bilo para ni da se plate struja i voda.
 
Došlo je smene menadžmenta, smanjen je broj zaposlenih, znatno je poboljšana snabdevenost i napravljen je reprogram starih dugovanja, što je lokalna samouprava preuzela na sebe – navodi Stajić.
 
On dodaje da ustanova još uvek zaposlenima duguje nekoliko plata, ali da su primanja već duže vreme redovna.
 
Poslovanje ustanove bi bilo mnogo bolje da nije balasta apotekarskih jedinica u susednim opštinama koje još uvek prave dugovanja, što će morati da se „preseče“.
 
- Opštinama u okrugu je ponuđeno da uzmu učešća u finansiranju apoteka na njihovoj teritoriji, ali oni to odbijaju, tako da ćemo najverovatnije morati da te jedinice pogasimo.
 
Grad Vranje je mnogo uložio u matičnu ustanovu i ne može da finansira i susedne opštine, jer te gubitke mi kompenzujemo prihodima koje ostvarujemo u Vranju – zaključuje Aleksandar Stajić.
 
Stabilno poslovanje omogućilo je da se ponovo otvori apoteka u Donjem Vranju koja je pre dve godine zbog nerentabilnosti morala da bude zatvorena.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: