Paklen život bez struje i vode

U fokusu - Utorak 21.05.2013 - 13:53

Tridesetak porodica u radničkom naselјu „Čerenac“ u Vranju više od 11 godina živi bez struje i vode.

Aleksandra sa sinom Aleksandra sa sinom

Vodom se snabdevaju iz zajedničke česme u dvorištu zgrada, a strujom iz akumulatora.

Kako kažu, najteže im pada to što u letnjim mesecima moraju da lože šporete na drva, kako bi kuvali hranu i prali veš.

U „Čerencu“ se rađa i umire, ali rešenje za ovaj problem gotovo da ne postoji.

Stanarka Aleksandra Aleksić (24) u nehumanim uslovima odgaja dvoje dece od kojih je jedno tromesečna beba. Stan je  njen otac dobio od „Jumka“ u koji se ona sa suprugom uselila po završetku zgrade.

– Nikakve uslove za život nemamo. Bez vode i struje ne bih poželela nikome da živi jer je to mučenje.

Meni je daleko teže u celoj situaciji jer imam dvoje male dece, od kojih je jedna beba. Nadamo se da će se nešto konačno rešiti.
 

Sada koristimo plinsku grejalicu, ali ne mogu veš da perem, pa svake nedelje zaprljane stvari nosim kod svojih roditelja na pranje.

Ručak kuvam na šporetu na drva, ali zamislite kako sada to izgleda kada je napolju 35 stepeni.


Nije nam uopšte lako, ali situaciju ne možemo da promenimo, nego moramo da ćutimo i budemo zahvalni i za ovo što imamo – priča Aleksandra.

I ostali stanari se bore sa istim problemima, ali kažu da „nada poslednja umire“ i da očekuju konačno osposobljavanje zgrada za normalan život.


- Nema vrata na koja nismo zakucali. Pisali smo i predsedniku države Nikoliću, ali stigao nam je odgovor da je to u nadležnosti lokalne samouprave.
 

Spremni smo da se zadužimo i sami platimo priklјučke struje i vode, ali ipak birokratija koči celu priču jer se niko ne usuđuje da „stavi potpis“ na takvu odluku – kaže predsednik kućnog saveta u jednoj od tri zgrade Mile Dinov.

Nadležni ističu da su svesni uslova u kojima ljudi u Čerencu žive, ali da za sada taj problem Grad ne može da reši.

- Potpuno smo svesni u kakvim uslovima žive ti lјudi, tamo ima i starih i bolesnih, ali i dece. Stanari su dolazili par puta i razgovarali smo sa njima, ali sa druge strane ne možemo problem rešiti jednostavno, jer vlasnik tog stambenog kompleksa je „Jumko“ , a ne Grad.

I niko ne želi da potpiše dozvolu za uvođenje struje i vode dok se ne srede vlasnički odnosi – kaže zamenica gradonačelnika Bojana Veličkov.


Ono što je na kraju izvesno je to da će stanari u necivilizovanim uslovima živeti i u narednom periodu, a do tada im ostaje da se svako na svoj način snađe za nabavku i plaćanje ogrevnog drveta i plinskih boca.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: