Sa stvarima živi na ulici, nadležni uporno ćute

U fokusu - Ponedeljak 12.08.2013 - 09:52

Persa Zlatanović (74) iz Vranja već šest dana živi na ulici, pošto je vlasnik lokala u kome je bila podstanar izbacio iz stana.

Zlatanović Zlatanović

Kako tvrdi, redovno je plaćala zakupninu od 50 evra mesečno i sve dažbine, ali je vlasniku taj lokal sada potreban za druge svrhe.

– Ja sam izbeglica iz Hrvatske i nemam nikoga ovde, jer su mi svi ubijeni u ratu. Deca sa svojim porodicama su u Holandiji.

Oni ne znaju da sam na ulici, jer ne želim time da ih opterećujem. Do sada sam rukovodstvo Grada najmanje sedam puta molila da mi daju makar jednu sobicu, a da ne pričam o broju molbi za jednokratnu pomoć.

Niko mi nikada nije odgovorio – započinje priču Persa.

Ona kaže da za iznajmljivanje drugog stana nema novca, jer i to malo što dobija od države mora da da za hranu.

– Na hrani sam štedela samo da bih redovno plaćala sve obaveze. Gladovala sam i po nekoliko dana.

Kroz svoj život sam prolazila kao kroz bodljikavu žicu i izdala sam autobiografsku knjigu „Moj životni put, bodljikava žica“.

Sudbina se i dalje poigrava sa mnom, ali sam do sada sve izdržala, pa ću nadam se i ovo. Jedino što imam je moja knjiga kojom se ponosim, deca i unučići koje nosim u srcu šta god da mi se dešava  – priča uplakana Persa, nadajući se da kiše neće biti, jer bi joj u suprotnom i to malo stvari što ima bilo upropašćeno.

Ona tvrdi da je niko za šest dana od kako je na ulici nije posetio, osim policije koja je došla da sačini zapisnik.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Branimir Stojančić kaže da je bio prisutan prilikom policijske intervencije i da nije dozvolio njeno privođenje.

 – Znam celu prošlost Perse Zlatanović i to je žena koja je u životu izdržala najteže muke. Ovo sada je nehumano, bruka i sramota.

Mi hoćemo da pomognemo, ali preko Centra za socijalni rad jer je u njihovoj nadležnosti.

Međutim, tamo niko prstom ne mrda, a primaju po 50 i 60 hiljada platu.

Ovom prilikom pitam zaposlene u Centru šta oni na poslu rade, da li žive u Vranju, znaju li šta se u gradu dešava i kada će konačno reagovati - kaže Stojančić.

Direktor Centra za socijalni rad Perica Milosavljević najpre je izjavio da ne zna ništa o slučaju starice koja je već nekoliko dana na ulici, da bi odmah potom rekao da je predmet u rukama socijalnog radnika.

– Procedura nalaže da lekar poseti Zlatanovićevu kako bi se utvrdilo njeno zdravstveno stanje. Ako procene da je žena bolesna, a kažu da jeste, smestiće se u bolnicu.

To će se sve desiti kada se završe sve radnje i procedure. Ne znam kada će biti zbrinuta, jer na završetak slučaja utiče više faktora – prilično je nesiguran Milosavljević.

Persa Zlatanović o svojim stambenim i finansijskim problemima pisala je svim relevantnim ustanovama.

Kako kaže, jedino je odgovor dobila iz kabineta predsednika Republike Tomislava Nikolića u kome joj je obećano da će pismo biti prosleđeno gradonačelniku Vranja od koga se zahteva da slučaj razmotri i pomogne joj u rešavanju nagomilanih problema.

Dok se procedure i radnje ne završe, Persa će ostati na ulici i nadati se da će se, kako i sama kaže, „Bog smilovati i omogućiti joj da normalno proživi i to malo od života što joj je ostalo“.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: