Pripremanjem tradicionalnih lokalnih specijaliteta, samse i tarane, Vranje je predstavljeno srpskoj javnosti u putopisnoj emisiji o kulinarstvu na RTS-u.
Gastronomad u Vranju
„Gastronomad - trbuhom za duhom“, autora Nenada Gladića, poznatijeg po nadimku Lepi Brka, serijal je RTS-a koji se emituje svake subote, a posvećen je tradicionalnoj srpskoj kuhinji.
Priča o samsi i Vranju snimljena je u „prigodnom“ ambijentu, uz razne dodatke. Sve je počelo je zvukom trube i „mantafama“ iz pripovetke „Đurđevdan“ Bore Stankovića.
Nakon toga usledila je priprema samse u ambijentalnom prostoru, Muzej kući Bore Stankovića.
Gosti emisije bili su Radmila Đorđević, direktorka vranjskog Pozorišta i trubački orkestar Nenada Mladenovića.
- Ovo je druga emisija u posvećena Vranju. U prvoj je bilo reči o tarani, ovdašnjem specijalitetu od testa.
O visprenosti vranjskih domaćica i ritualu u pripremi tarane govorio je stari Vranjanac Toma Vlajinac - kaže Đorđevićeva.
Vrati se na kategoriju U fokusu
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.