Sir i mleko sa tezgi i trotoara

U fokusu - Ponedeljak 05.08.2013 - 12:08

I pored upozorenja nadležnih da se mleko i mlečni proizvodi leti ne prodaju van rashladnih uređaja na gradskoj pijaci, mnogi prodavci svoje proizvode izlažu na običnim tezgama i trotoarima u Vranju.

Sa pijace u Vranju Sa pijace u Vranju

Posebna opasnost po zdravlje ljudi je prodaja mleka i sira na otvorenom u letnjim mesecima kada su visoke temperature, što veoma često dovodi do kvarenja robe, ali i širenja bakterija.

Kontrolu tih proizvoda vrši veterinarska inspekcija, koja uzorke šalje na analize u specijalne laboratorije.

– Mi redovno vršimo kontrolu ispravnosti mleka i mlečnih proizvoda na vranjskoj pijaci. Postoji poseban deo na pijaci „Tekija“ za prodaju takvih proizvoda i svaki prodavac mora da poseduje mlečnu kartu.

Do sada nismo imali drastične slučajeve neispravnog mleka ili sira, ali opasnost od zaraze uvek postoji.

Bilo je sporadičnih slučajeva neispravnih proizvoda i vlasnici u takvim situacijama dobijaju novčane kazne, a roba im se oduzima – kaže Biljana Đorđević, načelnica veterinarske inspekcije u Vranju.

Iz Zavoda za javno zdravlje upozoravaju na pojavu bakterija u mlečnim proizvodima kojima visoke temperature pogoduju za razmnožavanje.

– Leto je idealno za razmnožavanje klica i bakterija koje mogu napraviti lom u ljudskom organizmu. Od širokog spektra izdvajam ešerihiju koli, stafilokoke i salmonelu koje se najčešće javljaju u mleku i mlečnim proizvodima leti, jer na visokim temperaturama imaju efekat inkubacije.

Postojanje tih bakterija u ljudskom organizmu najpre uzrokuje stomačne tegobe, a može se zdravstveno stanje itekako iskomplikovati, ukoliko se pacijent ne leči.

Ljudski imunitet često ne može sam da se izbori protiv tih bakterija – kaže Goran Tasić, načelnik vranjskog Centra za higijenu.

On dodaje da za prodaju mleka i mlečnih proizvoda postoje posebni propisi i pravila.

– Zna se da se ti proizvodi ne smeju prodavati van rashladnih uređaja, pogotovu u letnjim mesecima. Prodavci moraju da imaju belu uniformu sa kapom i rukavicama.

To se na žalost može videti samo u pojedinim gradovima u Srbiji, ne i u Vranju – kaže Tasić.

Čitava priča i ne bi bila drastična, da nema velikog broja prodavaca i još strašnije kupaca koji mleko i sir prodaju i kupuju na ulici.

Trgovci svoje proizvode izlažu na trotoarima, u kofama prekrivenim veoma često prljavim krpama koje ne sprečavaju upadanje prašine i ostale prljavštine sa ulice.

Za uklanjanje te robe zadužena je komunalna policija.

– Tačno je da smo mi dužni da takvu robu uklonimo sa ulice. To i radimo, ali mora se uzeti u obzir da komunalna policija nema patrole zadužene samo za jedno mesto, već naše ekipe imaju posla po celom gradu.

Kada se prođe gornja pijaca, posao se nastavlja i na donjoj, a onda i u drugim delovima grada.

Naše zaduženje nije samo uklanjanje nelegalne pijačne prodaje. Dakle, ne možemo sve da postignemo, ma koliko se trudili – kaže načelnik komunalne policije u Vranju Nenad Antić.

Direktor vranjskog „Komrada“ Dejan Ilić podseća da na pijaci „Tekija“ postoji posebno ograđeni prostor za prodaju mleka i mlečnih proizvoda i da na tom mestu nisu obične tezge, već rashladne vetrine.

Dnevni zakup jedne vetrine je 180 dinara, ali ima i onih koji mleko i sir radije prodaju na običnoj tezgi za 150 dinara po danu, rizikujući da im se roba na toploti pokvari, a onda i da će tim namirnicama nekome ozbiljno ugroziti zdravlje.  
 
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: