Vranjanac, utemeljivač dečije hirurgije u Srbiji

U fokusu - Nedelja 05.01.2014 - 09:10

Dimitrije Jovčić je rođen 14. oktobra 1889.godine u Vranju u imućnoj porodici. Osnovnu školu i nižu Gimnaziju završio je u Vranju, a potom je školovanje nastavio u Nišu da bi završio maturu u Beogradu, 1908. godine.

Prva Dečija hirurgija u Srbiji Prva Dečija hirurgija u Srbiji

Počeo je da studira Tehničke nauke u Beogradu, ali je uvidevši da to nije njegov poziv studije napustio i upisao se na medicinu u Parizu 1909.godine.

Kada su počeli Balkanski ratovi napustio je Pariz i studije i kao dobrovoljhac učestvovao u ratovima za oslobođenje Stare Srbije i Makedonije, od 1912. do 1915. godine.

Zbog ratova, po povratku u Pariz nastavio je studije medicine koje je završio tek 1918. godine.

Specijalizirao je u Parizu na dečjoj ortopedskoj klinici čiji je upravnik bio profesor Broca, a zatim kod De Menarda i profesor Sorrela.

U Srbiju se vratio 1921.godine gde mu je priznata specijalizacija iz dečje i ortopedske hirurgije.

Njegov dolazak je bio praćen nadom da neće biti većih problema oko priznavanja dečje hirurgije, kao samostalne discipline.

Na zalost, u početku ni on, ni dečja hirurgija, nisu naišli na razumevanje tadašnjih autoriteta iz krugova opstih hirurga. Prvi odsek dečje hirurgije otvoren je 1921. godine, pri dečjem odeljenju Opšte državne bolnice u Beogradu.

Upravnik dečjeg odeljenja bio je dr Milenko Materni, a odsekom dečje hirurgije rukovodio je dr Dimitrije Jovčić.

Tek posle duže vremena otvara se prvo odeljenje dečje hirurgije i to zaslugom velikog humaniste i prijatelja našeg naroda, solunskog borca, engleske lekarke, gospođice Mackwell.

Dr Mackwell je u Beogradu organizovala englesko-srpsku dečju bolnicu, 1923. godine, u Višegradskoj 24, koja je u svom sastavu imala i odeljenje dečje hirurgije, kojim je rukovodio dr Jovčić.

Godine 1924. je osnovao, a 1925.godine postao i šef Odeljenja dečje hirurgije Opšte državne bolnice. To je bilo prvo odeljenje dečje hirurgije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Dobio je titulu privatnog docenta 1922.god., a 1946. godine postavljen je za honorarnog nastavnika Medicinskog fakulteta.

Pre toga, učestvovao je u NOR-u, na Sremskom frontu kao hirurg. Godine 1947. izabran je u zvanje vanrednog profesora i upravnika Dečje hirurške klinike, prve u Jugoslaviji a 1953.godine izabran je za redovnog profesora hirurugije.

Bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Hirurške sekcije SLD-a 1950.godine i na toj dužnosti ostao do 1959.godine, dakle devet godina, duže nego bilo koji predsednik hirurške sekcije.

Dr Jovčić je postao član, a zatim predsednik redakcionog Odbora “Srpskog Arihiva”, član redakcionog odbora mnogih stručnih merdicinskih časopisa u Jugoslaviji, ali i u Farancuskoj gde je je dostavljao analize jugoslovenskih medicinskih publikacija.

Pored hirurške, učestvovao je u osnivanju pedijatrijske sekcije (i bio njen potpredsenik) i ortopedsko-traumatološke sekcije. Ove tri sekcije su ga docnije izabrale za svog počasnog predsednika.

Društvo ortopeda i traumatologa Jugoslavije ga je 1963. godine izabralo za svog doživotnog počasnog predsednika.

Tokom 40-godišnjeg rada uvodio je i unapređivao metode hirurškog lečenja raznih oboljenja. Objavio je preko 120 stručnih radova.

Preveo je poglavlje iz dečje hirurgije u udžbeniku Pedijatrija od Fanconi-a i Walgren-a. Penzionisan je 1961. godine.

Dimitrije Jovčić je izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka 17.12.1959. godine, a 1966.godine za redovnog člana. Umro je 16. februara 1973.godine u 84. godini života

Godine 1948. godine dečja hirurgija je uvrštena u nastavni program redovnih studija, najpre u okviru katedre za pedijatriju, a potom, od 1962. godine u okviru katedre za hirurgiju. Nastava iz dečje hirurgije započela je sa jednim nastavnikom, a to je bio Prof. dr Dimitrije Jovcic.

Dr Jovčić je odškolovao celokupni kadar dečjih hirurga u Srbiji, kao i većinu specijalista iz oblasti dečje hirurgije iz drugih republika tadašnje Jugoslavije.

Na klinici je njegom zaslugom obavljana redovna poslediplomska nastava u okviru nastave medicinskog fakulteta, sprovođeni su razni kursevi, usavršavanja u struci, a obavljana je i nastava za srednji medicinski kadar.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: