In memoriam: Čedomir Jovanović Osim

Lokalni sport - Ponedeljak 12.08.2013 - 12:17

Čedomir Jovanović, Čeda Osim, jedan od najboljih golgetara svih vremena FK Dinama iz Vranja, rođeni pobednik, izgubio je u nedelju uveče, poslednju bitku sa podmuklom bolešću i otišao u legendu.

Jovanović Jovanović

On se pridružio kolegama, među fudbalskim anđelima: Dragutinu Stevanoviću Skakavcu, Miladinu Miciću Mutetu, Jovanu Stošiću Kacetu, Petru Dončiću Pepiju, Branislavu Stošiću Lafu, Draganu Iliću Medi, Miši Popoviću…

Mnogima sa kojima je ispisivao istoriju vranjskog Dinama.

Zbog svog stasa, korpulentnosti i karakterističnog hoda, podsećao je na Ivicu Osima, legendarnog jugoslovenskog reprezentativca, po kome je poneo nadimak. U to vreme poneti takav nadimak bila je izuzetna čast.

Kada se pojavio, svojim golgeterskim sposobnostima najavio je veliku i uspešnu karijeru. Bio je najbolji drug sa Pepijem Dončičem, koji ga je doveo na Gradski stadion.

Odmah je iz podmlatka prekomandovan u prvi tim.

Sredinom 60-tih godina stupio je na fudbalsku scenu u tandemu sa Gradomirom Vučkovićem. Bio je to tandem koji je obeležio uspehe Dinama u to vreme, na radost brojnih navijača.

Bilo je dovoljno čuti sa tribina reski glas vođe tadašnjih navijača Stoleta Rudinskog: “Grade, dugačka, gađaj Osima”. I, gol!

Preko 3000 gledalaca je u transu proslavljalo skanirajući: “Osim, Osim, Osim”…

Svaki centaršut Vučkovića Jovanović je znao da smesti u mrežu. Bio je nenadmašan u igri glavom.

Njegova karijera bi sigurno bila prvoligaška da nije došlo do teške povrede na utakmici protiv Timoka iz Zaječara, igranoj u Vranju, 1967. godine.

Na jednu centriranu loptu krenuli su Jovanović i golman gostiju koji je bio neporezan i nogama “ušao” u stomak vranjskom Osimu.

Jovanović je hitno prebačen u bolnicu i operisan, bila su mu pokudana creva i samo igrom slučajnosti, svojom snagom i voljom i  dobrim lekarima izborio se za život. A, imao je samo 19 godina.

Nakon oporavka, kada su ga svi otpisali Čeda Osim se vratio u svoj Dinamo i, na svoju odgovornost, ponovo počeo da trese mreže, a karijeru je završio u vranjskom Torpedu, gde je briljirao.

Upamćen je kao veliki golgeter, čovek, drug, radnik štamparije “Nova Jugoslavija”.

Čovek od časti, ugleda i poštenja sa kojim Vranje, u ovim smutnim vremenima, treba da se ponosi.


Neka mu je večna slava!

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: