Janković blista na Svetskom prvenstvu

Lokalni sport - Subota 06.07.2013 - 12:16

Nikola Janković, košarkaš iz Vranja, briljira u dresu juniorske košarkaške reprezentacije Srbije koja se plasirala u polufinale Svetskog prvenstva, pošto je u Pragu pobedila selekciju Hrvatske sa 73:66.

Janković Janković

U borbi za finale igraće protiv Australije, koja je savladala Španiju 87:76.

Pet minuta pre kraja Nikola Janković je zakucao za 66:55 i zbog zadržavanja na obruču jednom rukom dobio tehničku grešku, a hrvatski košarkaši slobodno bacanje i loptu sa strane.

To im je pomoglo da serijom 9:2 uhvate rezultatski priključak u finišu, a nadu u preokret dobili su kada je na 68:64 Vasa Micić promašio oba penala.

Ipak, Nikola Janković je bio priseban za skok pod košem rivala, nakon čega je išao na liniju slobodnih bacanja i oba puta bio precizan, pa je drama otklonjena 18 sekundi pre kraja.

Srpske juniore su do polufinala predvodili Mihajlo Andrić sa 20, Vasa Micić sa 15 i Nikola Janković sa 13, dok Hrvatskoj nije pomoglo ni čak 30 poena Darija Šarića.

Nikola Janković je ponikao u vranjskoj školi košarke Ekonomac kod trenera Nenada Petrovića, a potom kao jedan od najtalentovanijih dečaka otišau i FMP iz Železnika.

Nakon fuzionisanja FMP sa Crvenom Zvezdom zaigrao je za juniore renomiranog beogadskog kluba, ali nije hteo da potipiše profesionalni ugovor i zbog troga je morao da pauzira šest meseci.

Iako je pauzirao, bio je redovno pozivan za reprezentaciju i upravo u tom periodu bio jedan od najzaslužijih za osvajanje bronzane medalje na juniorskom Evropskom prvenstvu.

Trenutno igra u Belgiji za ekipu Šarloa.

Srbija - Hrvatska 73:66 (24:17, 14:18, 21:16, 14:15)

SRBIJA: Pot, Novak 6, Miloš Janković, Jokić 8, Kutlešić, Micić 15 (8sk, 8 as, 5 il, 2 ul), Anđušić, Milutinov 5, Nikola Janković 13, Andrić 20, Dobrić, Šalić 6.

HRVATSKA: Junaković 10, Gabrić 14, Gulam, Mustapić, Demo, Šarić 30 (9sk, 4 as), Brzoja 8, Mavra 3, Bošnjak, Bender, Marić 1, Jurkovi

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: