Crvena zvezda - bez Evrope i "pola" tima?

Nacionalni sport - Četvrtak 07.03.2013 - 13:45

"Finansijski fer-plej" ubacio je posrnulu Crvenu zvezdu u brzi voz iz kog lako može da ispadne, kad dođu na naplatu dugovi iz skorije prošlosti (samo Evandro bi mogao da "košta" 550.000 evra), dok dugovi prema aktuelnom sastavu dovode igrače u situaciju da ih samo dobra volja zadržava u klubu.

Da li je došla na red sezona u kojoj će Crvena zvezda "konačno" ostati bez Evrope, odnosno UEFA licence?

Ovo "konačno" odnosi se samo na činjenicu da su prethodne Uprave na razne načine uspevale da se snađu u "minut do 12", ali nadasve nepovoljnim i štetnim poslovnim aranžmanima koji su, uz nedosanjani san zvani Liga Evrope, nanosile trajne posledice po stabilnost kluba.

Pozajmicama, davanjem igrača za UEFA licencu uz preuzetu kamatu, kreditima i ostalim "daj šta daš" potezima u danu kada bi isticao rok za isplatu dugova prema bivšim igračima i trenerima, Crvena zvezda je hrlila ka aktuelnom dugu od 49 miliona evra.

Aktuelna Uprava, a nadasve njen potpredsednik Nebojša Čović, izričit je u jednoj stvari: "Crvena zvezda ni po koju cenu ne sme da se dodatno zadužuje u trenutku kada je klub na ivici bankrota". Ukoliko Čović istraje u tom smislu, sasvim je jasno da će posrnuli gigant iz Ljutice Bogdana teško, da ne kažemo nemoguće, skupiti novac za novu UEFA licencu.

Prvi rok za prikaz "napretka u dobijanju dozvole za evro-kupove" je 31. mart, a s obzirom na to da je Zvezda još od prošle godine pod uslovnom kaznom i već plaćenim penalom od 100.000 evra Evropskoj kući fudbala u Nionu, aktuelna Uprava morala bi za manje od mesec dana da isplati dobar deo dugova da bi "prošla" u narednu rundu odlučivanja, a to je početak maja.

Ako bi se odgodilo da Zvezda poslednjeg dana tekućeg meseca bez ikakvih rezultata na tom polju izađe pred odgovarajuću Komisiju u Švajcarskoj, jednogodišnja suspenzija iz evro-kupova bila bi sasvim očekivana.

Koji su to dugovi koji ove sezone stižu na naplatu? Klub još nije saopštio koga mora da izmiri da bi narednog leta krenuo u nov pohod ka jednom od evropskih takmičenja, koje nije igrano na "Marakani" od jeseni 2007. godine! Ali, pretpostavka je da su na redu igrači iz prošle i pretprošle sezone, kao i treneri smenjivani u tom periodu.

Ranije, dok nije postojao "poslovni fer-plej", dugovi su mogli da budu odlagani i po pet, šest godina, pa je tako Zvezda prošle sezone isplaćivala Mirnesa Šišića, Čedomira Janevskog i njihove "savremenike". Međutim, malo po malo, crveno-beli nadoknadili su "zaostatak" i ušli u tempo "godina za godinu", pa je tako verovatno da će već ovog proleća morati da iplati neke "kapitalce" iz prethodne dve sezone.

A, bilo ih je...

Samo prema Evandru Goebelu, koji je otišao letos bez obeštećenja, Crvena zvezda ima dug od oko 550 hiljada evra. Javnosti nije poznato pod kojim uslovima je raskinut ugovor sa "Maestrom" i da li je tim sporazumom dug prema njemu umanjen, ali ako nije - samo od te jedne cifre diže se kosa na glavi svakom navijaču Crvene zvezde. Odmah uz njega su Vinisijus Pašeko i Kristijan Borha, koji su na godišnjem nivou imali ugovore od oko 400 hiljada evra, Nenad Kovačević takođe je otišao bez obeštećenja a sa platom od oko 240 hiljada, dok je Bruno Mezenga otišao u zaborav, a za njim ostao dug od oko 70 hiljada evra.

Na red će verovatno doći i trener Robert Prosinečki sa potraživanjem od oko 150 hiljada evra. I ovo su samo oni "najskuplji", a ovaj tekst potrajao bi kada bismo nabrojali svakoga ko će ili je već preko UEFA potražio svoj novac.

S obzirom na to da je jako mali procenat igrača prethodna Uprava Crvene zvezde uspela da proda, pa transferom "anulira" tekuće dugove, oni su gomilani jednostavnim i nekomercijalnim razlazom dve strane.

Nedavno, Crvena zvezda je poslednjeg dana produženog roka uspela da reši problem sa licenciranjem igrača pred FSS, gde su novac potraživali uglavnom srpski fudbaleri i klubovi iz Superlige. Stranci to rade pred UEFA i to je nova bitka s kojom će Čović i njegovi najbliži saradnici morati da se suoče.

Gubitkom Veljka Simića i izvesnim odlaskom Filipa Jankovića, a obojica su otišli za "siću" ako se pogleda kakvi su potencijali, Zvezda će inkasirati određenu sumu koja će biti daleko manja od potrebne, uz podatak da je deo novca koji je Bazel uplatio za Simića već podeljen aktuelnom sastavu prema kojem su dugovanja takođe astronomska.

Malo ko to javno govori, ali potencijalno Crvena zvezda mogla bi da ostane bez IJEDNOG igrača pod ugovorom i njen tim vredi daleko manje od svoje realne vrednosti, iz prostog razloga što su dugovi nastali u toku 2012. i početkom ove godine sasvim dovoljan argument za svakog pojedinca u svlačionici za raskid ugovora pred Arbitražnom komisijom FSS ili UEFA. Kraće rečeno, ukoliko bi želeli, fudbaleri Zvezde svi do jednog mogli bi uskoro da dobiju na arbitraži simbolično obeštećenje, kao što je to uradio mladi Janković u danu objavljivanja ovog teksta.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Crvena zvezda približava se susretu sa UEFA u trenutku kada Radna zajednica nije primila plate osam meseci, a potpredsednik Čović upozorava javno da će već u julu od strane poverioca koji su pristali na kompromis i oslobađanje računa kluba, stići na naplatu oko 15 miliona evra!?

Zvezda do 31. marta mora da pokaže kakve-takve rezultate ljudima iz Niona, a letnji prelazni rok počinje u junu. Do tada, pored još nerealizovane uplate od strane ruskog "Gasproma" (pominje se cifra od četiri miliona evra), klub teško može da dođe do dodatnih prihoda. Nije sasvim jasno da li je milion evra, za koliko je Nikola Maksimović navodno prodat kiparskom Apolonu već leglo na račun ili će to biti slučaj u junu, kada će Kiprani (čitaj menadžer Pini Zahavi) iskoristiti klauzulu i "povući" defanzivca kojeg su jesenas kupili.

Samo ova poslednja rečenica deluje dovoljno konfuzno, a kakva li je tek celokupna situacija na adresi Ljutice Bogdana 1a?
 

Mondo

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: