F1: Vozači rizikuju živote

Svetski sport - Ponedeljak 01.07.2013 - 12:43

Vozači Formule 1 zatražili su hitnu reakciju Pirelija posle haotične Velike nagrade Britanije, koju su obeležile eksplozije pneumatika.

Ilustracija b92 Ilustracija b92

Četvorici vozača tokom trke je stradao zadnji levi pneumatik – Luisu Hamiltonu, Felipeu Masi, Žan-Eriku Vernju i Serhiju Peresu, a još nekolicini je pretila ista sudbina, ali su oni poslušali savete timova i izbegavali ivičnjake koliko god je to moguće.

Na kraju je na trci trijumfovao Niko Rozberg u Mercedesu, ispred vozača Red Bula Marka Vebera i Fernanda Alonsa u Ferariju.

Prvi incident desio se tokom jednog od slobodnih treninga, kada je Peres ostao bez pneumatika, ali se tom slučaju nije pridavao veliki značaj. Da nešto nije u redu bilo je jasno već u devetom krugu, kada je Hamiltonu pukao pneumatik i to u trenutku kada je vodio. Britanac je posle trke bio veoma potresen i besan pošto su svi vozači došli u veliku opasnost zbog pneumatika.

„Bezbednost je najveći problem, ovo je jednostavno neprihvatljivo. Imali smo test posebno za razvijanje pneumatika, da bismo sprečili baš ovakve situacije i posle toga u Pireliju nisu uradili ništa. Neko je mogao da ima ozbiljan udes. Dok smo bili iza bezbednosnog vozila baš sam razmišljao da će se nešto preduzeti tek kada se neko povredi, nažalost“, rekao je Hamilton.

Posle trke na legendarnom „Silverstonu“, predstavnici Pirelija su bili na sastancima sa predstavnicima Svetske automobilske federacije i Pirelijem. Od njih se traži da brzo reaguju, pošto je naredna trka na programu već sledećeg vikenda na „Nirburgringu“.

Iz Red Bula su zatražili da se vrate pneumatici koji su korišćenji prošle godine, dok je Masa istakao da svi u Formuli 1 treba da budu srećni što u nedelju niko nije poginuo.

„Mislim da treba da budemo srećni što su posle svih nesreća vozači uspeli da nastave dalje i izbegnu udese. Ali, da se to desilo u nekoj krivini, došlo bi do velike nesreće. Sve ono što se desilo je veoma opasno za sve nas. Mnogi kažu da je to zbog ivičnjaka, ali ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Ovo je neprihvatljivo i moramo nešto da uradimo zbog svoje bezbednosti“, naglasio je Masa.

Peres je tokom vikenda u Britaniji dva puta ostao bez zadnjeg levog pneumatika i on je takođe bio veoma ogorčen posle trke.

„Rizikujemo svoje živote i ne bi trebalo da čekamo da se nešto ovako desi da bi se reagovalo. Da se to desilo pri brzini od 250 km/h, moglo je da bude velikih posledica, i zato Pireli mora da reaguje hitno“, istakao je Peres.

Tokom trke u Britaniji, na stazi se nekoliko puta našlo bezbednosno vozilo, da bi redari uklonili ostatke pneumatika, a direktor trke Čarli Vajting je kasnije priznao da je bio na korak od toga da prekine trku.

„Situacija je bila takva da je malo falilo da istaknemo crvenu zastavu“, rekao je Vajting.

Od početka sezone, Pireli se našao na velikom udaru, posebno zbog prebrzog raspadanja pneumatika. Najveće probleme imao je Hamilton, a ironija je da se od jedinog proizvođača pneumatika u šampionatu baš tražilo da napravi pneumatike koji se brže troše da bi se povećalo uzbuđenje oko odlazaka u boks ove sezone.

Ipak, sve je kulminiralo na „Silverstonu“, koji ima veoma brze krivine, među najbržim u auto-moto sportu, što je zajedno sa visokim temperaturama dovelo do eksplozija pneumatika. Svi incidenti bili su vezani za zadnje leve pneumatike, a eksplozije su se desile na različitim delovima staze.

Direktor Pirelija zadužen za auto-moto sport Pol Hembri rekao je da su u toj kompaniji iznenađeni incidentima, ali da će se potruditi da vrlo brzo otkriju uzrok.

„Očigledno, sve ovo što se desilo nismo mogli da predvidimo. Ovakav problem do sada nismo videli, obavićemo analizu da bismo razumeli šta se desilo. Moramo da dođemo do svih činjenica i uđemo u srž problema. Sve što se desilo shvatamo veoma ozbiljno i čim budemo imali odgovore podelićemo ih sa svima. Do tada, nemam ništa više da kažem“, rekao je Hembri.

B92

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: