Kako Marej postiže uspeh? Evo saveta psihologa

Svetski sport - Sreda 13.02.2013 - 09:22

Aleksis Kastori, uvaženi sportski psiholog koji u poslednje vreme svakodnevno radi sa škotskim teniserom Endijem Marejem, ispričao je čitaocima sajta tennisspace.com ono što i osvajaču US Opena a to je kako da postane vrhunski igrač pridržavajući se nekih sitnih, ali važnih pravila. Marej jeste, ali i Ivan Lendl, njegov trener, kojem je Kastori takođe svojevremeno davao savete.

 

"Svaki teniser mora da ima ušemljeni sistem, svakodnevnu rutinu koju obavlja pre meča. Um i telo rade zajedno, stoga se mora stvoriti sistem koji će igrača u isti mah i da opušta ali i da ga fizički pripremi za iskušenja. Svaki igrač ima različita pravila ponašanja i pripreme, poenta je da sami izaberete ono što vam najviše odgovara i PRIDRŽAVATE SE STRIKTNO toga", rekao je Kastori.
 
On je dodao da je prvi korak u oblikovanju sistema razvijanje svesti o tome ko smo, koje su naše lične prednosti a koje mane, kako bi ih vremenom eliminisali.
 
"Kao i u 'običnom' životu, tako i u sportu morate da znate ko ste i da sebe jako dobro poznajete. To mora da nam se prezentuje kako bismo uobličili ono na čemu moramo da radimo. Možda najvažniji korak pre meča je opuštanje tela i eliminacija bilo kakve tenzije u teniseru. Ovo radim već 25 godina. Na početku moje karijere, teniseri su se drugačije pripremali, a kada sam im govorio o jogi, gledali su me podozrivo. I dalje verujem u jedan isti koncept a on se odnosi na istezanje tela u trajanju od 20-25 minuta pre meča", ispričao je Kastori.
 
Umesto da igrač tokom susreta prati dešavanja na terenu nervirajući se za svaki pogrešan potez, Kastori naglašava da je izuzetno važno držati se početne ideje, zasnovane pre početka meča.
 
"Kada teniser krene usred meča da razmišlja kako će se on završiti, on tada prestaje da igra tenis i da se takmiči. Zato izostaje rezultat. Primarni cilj pre izlaska na teren ne mora biti čist, već um popunjen od pravih, pozitivnih misli koje će svaki teniser imati ako želi pobedu. To su jaka koncentracija na ono što želi da postigne, svest o osnovnom planu koji će slediti, osećaj posvećenosti toj osnovnoj ideji koja prati meč, kao i korišćenje svake pauze da se igrač motiviše odnosno inspiriše za naredni poen", rekao je na kraju Kastori.
 
Blic

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: