„Koliko mi teniseri zarađujemo? Države nas ‘deru’ porezima“

Svetski sport - Nedelja 25.04.2021 - 13:32

Ruski teniser Danil Medvedev probao je da objasni koliko zapravo teniseri zarađuju igranjem na turnirima.

Zbog poreza se okreću sponzorima FOTO: GettyImages Zbog poreza se okreću sponzorima FOTO: GettyImages
Medvedev je već tri godine u samom svetskom vrhu i igrao je dva finala grend slem turnira. Oba je izgubio, ali je za sada, bar zvanično i spolja gledano – inkasirao milione.
 
Preciznije, 16 miliona dolara. Međutim, Rus kaže da se u zavisnosti od toga gde se turnir igra, državi daje različita stopa poreza na zaradu, pa je jasno da igračima ne ostaje sve što piše na pobedničkom čeku.
 
„Da, brojevi zaista izgledaju impresivno. Ja sam recimo zaradio 16 miliona dolara, ali nije to tako jednostavno“, počeo je Medvedev priču za jednog od svojih sponzora, Tinkof banku.
 
Upravo sponzori su veoma važan deo zarade tenisera, jer prihodi od njih mogu da premaše zarade igrača.
 
„Prvo, na svakom turniru gde osvojite novac plaćate porez na dohodak. U Rusiji je to 13 posto za državljane, 30 posto za one koji nemaju pasoš. U Francuskoj je 15 odsto, u Americi 30 odsto i tako dalje. Ali to je samo vrh ledenog brega. Ako zarađujete stvarno velike svote novca, onda vas na kraju godine čeka veliki porez. Sve u svemu, na poreze, troškove putovanja i ostalo kad se uračuna, ode bar pola formalne zarade“, objasnio je Medvedev.
 
Naveo je i primer Francuske gde porezi „režu“, posebno kad se pogledaju konkretne brojke.
 
„Ako u Francuskoj zaradite milion evra, plaćate porez od 45 odsto ako sam dobro zapamtio. Srećni ste što stignete do finala Rolan Garosa i zato što ste osvojili milion i po evra, ali od tog iznosa platite porez odmah 15 odsto i ostane vam 1,3 miliona. Ali, na kraju godine računajte da će vam stići porez od još 400, 500 hiljada evra koje dajete francuskoj državi“, kaže Medvedev.
 
Kada se u računicu ubace i troškovi trenera kojima se daje mesečna plata ili procenti od dobijenog novca. Danil kaže da je otprilike šest do deset odsto nagrade trenerovo.
 
Postoji i modus po kom se trener plaća po nedelji koju je proveo sa teniserom na ATP turu, tačnije prema tome koliko prati svog igrača na turnirima.
Nova TV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: