Konjički sport: “Crni Kavijar” od 7,5 miliona dolara

Svetski sport - Utorak 09.04.2013 - 09:17

Na hipodromu “Mun Valej” u Australiji brzonoga omica oborila rekord star 100 godina u uzastopnim pobedama. Sedmogodišnje grlo ima brojne fanove, sajt, “fejsbuk”.

OMICA sa imenom Crni Kavijar, zabeležila je nesvakidašnji rezultat u konjičkom sportu.

Pred više od 30.000 gledalaca na tribinama hipodroma “Mun Valej” u Melburnu, izgrađenom još 1883. godine, učestvovala je u trci “Vilijam Rid” (nagrada 400.000 dolara) i pobedila na stazi od 1.200 metara, što je bio njen 24. uzastopni trijumf u karijeri, a 14. u sprinterskim nadmetanjima najvišeg ranga Grup 1. Tako je oborila rekord star 100 godina. Do velikog trijumfa doveo ju je džokej Luka Nolen.

Crni Kavijar iza sebe ima bogatu i zanimljivu karijeru. Sada ima sedam godina i osvojenih 7.504.136 dolara nagrada. Osim na najvećim hipodromima u Australiji, trčala je i pobeđivala i na Kraljevskom trkalištu u Askotu u Velikoj Britaniji, posle čega je bila proglašena za šampionku Evrope, a zatim se dva puta okitila titulom konja godine u Australiji. U tri navrata je bila najbolja sprinterka planete.

Zanimljivo je kako je svetska rekorderka dobila ime? Šestorica dobrih prijatelja iz Sidneja sa svojim porodicama, obuzeti poslom, tražili su razlog da se češće druže. I, našli su ga. Na aukciji 2007. za 210.000 dolara kupili su trkačko grlo, staro godinu dana, tamne boje, bez imena. Kum je bio jedan od sopstvenika, veliki ljubitelj morskih plodova, posebno crnog kavijara, pa je iz tog razloga i zbog crnih tačaka nalik na kavijar na sapima mlade omice ona nazvana po retkom i luksuznom delikatesu. Posle su je u punom sastavu uvek pratili na putovanjima širom sveta.

Crni Kavijar sa nadimkom Neli, za koju kažu da zbog svoje brzine podseća na svetsku rekorderku na 100 metara Florens Grifit Džojner, sada uživa izuzetnu popularnost. Ima brojne fanove, svoj sajt, “fejsbuk” i “tviter” nalog... O njoj je napisano i nekoliko knjiga. Devetoro ljudi je danonoćno uz nju, uključujući trenera, veterinara, kovača, kiropraktičara, čuvara... Stručnjaci kažu da je teška 565 kilograma i tvrde da je jedan njen skok u trci dugačak 8,33 metara, što je osnovni razlog njene velike brzine i uspeha.

U Sidneju će za dva dana biti održana aukcija rasnih galopera. Procenjuje se da će tada bliski srodnici Crne Kavijar dostići cenu i do tri miliona dolara, a nadmetanje će direktno prenositi nacionalna televizija.
 

Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: