Legendarni Vilijams daleko od stare slave

Svetski sport - Četvrtak 07.03.2013 - 15:49

Treba li uopšte i predstavljati jedan od najslavnijih timova u istoriji Formule 1? Britanski tim pod komandom kultne ličnosti i jednog od zaštitnih znakova ovog takmičenja, Sera Frenka Vilijamsa, prolazi kroz težak period. Ekipa je u dubokoj senci daleo moćnijih i jačih Red Bula, Ferarija, Meklarena, pa i Lotusa, Mercedesa, čak i Zaubera, ali maltene da nema na planeti čoveka koji Formulu 1 ne vezuje za Vilijams.

Tim koji je dao toliko vozača, šampiona, odavno nije konkurentan za titulu. Poslednji naslov u obe konkurencije osvojen je daleke 1997. godine, kada je Žak Vilnev u tandemu sa Dejmonom Hilom činio ovu ekipu. Treba li i podsećati, i iznova rastužiti sve ljubitelje ovog sjajnog sporta da je baš u bolidu Vilijamsa, 1. maja 1994. u Imoli, nastradao jedan od najvećih talenata koje je automobilski sport dao - Airton Sena?

Prošle sezone osvojili su 76 bodova, u sastavu Pastor Maldonado - Bruno Sena. Maldonado je 2012. okončao sa 45 bodova, pobedio u Španiji što je možda najavilo veliki povratak tima iz Oksfordšira u vrh konstruktorske tabele, dok je Sena sa 31 bodom ipak ostao nedorečen, što ga je koštalo mesta u ekipi u 2013. godini.

Umesto sestrića legendarnog Airtona Sene angažovan je talentovani Vateri Botas, finski automobilista koga mnogi porede sa Mikom Hakinenom i Kimijem Raikonenom. Marketinšku popularnost dodatno bi mogla da im donese činjenica da su za test vozača u predstojećoj sezoni izabrali devojku, Britanku Suzi Volf. Ona je uspela da dobije licencu za "najbrži karavan na svetu" i u 2013. godini isprobavaće Vilijamsov bolid FW35.
Velika stvar za Vilijams je povratak "staroj ljubavi" pre nešto više od godinu dana, proizvođaču agregata Renou, sa kojim je ova ekipa doživljavala najveće uspehe početkom i sredinom devedesetih godina prošlog veka. Jednostavno, saradnja sa BMW-om, Tojotom i Kosvortom nije bila "prirodna".

Voleli ili ne voleli Vilijams, Formula 1 bez njega ne bi bila isto takmičenje, ali sigurno je da ćemo još dugo čekati da vidimo jednog njihovog vozača kako se bori za najviši plasman, pa i šampionsku titulu. Vremena Nelsona Pikea, Kekea Rozberga, Najdžela Mensela, Alana Prosta, Aitrona Sene, Dejmona Hila i Žaka Vilneva davno su iza nas, a nama preostaje da se nadamo još nekom genijalnom potezu Sera Frenka Vilijamsa kako bi ovu ekipu ponovo vratio tamo gde joj je i mesto - u vrhu Formule 1.
 

sportal.rs

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: