55. godišnjica škole u Vlasu (FOTO)

Lokalne vesti - Ponedeljak 21.10.2013 - 10:53

Zaposleni u O.Š. 20. oktobar” u Vlasu kod Vranja, učenici i brojni gosti svečano su proslavili 55. godišnjicu postojanja osmogodišnje škole koja je iznedrila veliki broj uspešnih stručnjaka u svim oblastima.

Sa proslave Sa proslave

Gotovo svi oni, nastavili su profesionalnu karijeru u Vranju, Beogradu i drugim mestima širom Srbije.

Škola je počela da se gradi krajem 50. godina, a nastava je krenula u školskoj 1958/59 godini.

Interesantan je podatak da je u školskoj 1961/62 godini imala 1317 učenika, a da ih je danas svega 123.

- Svake godine se smanjuje njihov broj za 10 do 15. Od toga 54 njih pohađa niže razrede, a od 5. do 8. razreda imamo 68 đaka.

To je surova realnost permanentnog iseljavanja stanovništva iz ovog planinskog kraja – kaže mladi i ambiciozni direktor Slaviša Antić.

Proslava je bila skromna jer škola nema značajnu materijanu potporu, pa se sve ogranizuje zahvaljujući direktoru Antiću u nastavničkom i učiteljskom osoblju.

- Sami donesemo piće i hranu, imamo našu muzičku ekipu iz sela na čelu sa Goranom Simonovićem, tako da na dostojanstven način obeležimo svake godine ovaj značajan dan za celu Poljanicu – navodi Antić.

Povodom dana škole, učenici viših i nižih razreda prikazali su bogat program koji je priremila nastavnica srpskog jezika Marija Mitić.

Posebno su oduševila deca iz predškolsdkog uzrasta, a program su pripremile vaspitačice Ivana Ristić Nikov iz Golemog Sela i Aleksandra Ristić iz Vlasa.

- Vremena su teška, ovaj kraj je izuzetno siromašan, trudili smo da se da pomognemo siromašnim učenicima, a ima ih dosta.

Obezbedili smo besplatnu ishranu za desetoro dece, a trebalo bi barem još za deset njih.

To je u parama oko 10.000 dinara mesećno, pa bih ovim putem zamolio sponzore, posebno uspešne ljude koji su ovde završili osnovnu školu da pomognu ekstremno siromašnoj deci.

Obezbedili smo i određen broj mesečnih karti, ali, opet, ne za svu siromašnu decu. Nažalost, njih čeka dugotrajno pešačenje jer su svi iz udaljenih planinskih sela – kaže Antić.

Siromašnim učenicima, na inicijativu nastavnice likovnog Jovane Nastič podeljena je garderoba koju su donele Sladjana Nedeljković, slikar i pesnikinja iz Vranja, kao i radnica RTV Vranje Borjanka Boba Trajković i Dušica Kostić.

Sponzor deci za užinu, sendviče sa šunkom i sokove, bila je Gradska pekara Vranje.

Školi je Mirjana Rok sa porodicom, koja je poreklom iz Gradnje,  poklonila oko 100 knjiga.

Povodom dana škole održan je turnir u malom fudbalu gde su pored domaćina učestvovale ekipe: Specijalna škola “Vule Antić” i OŠ “Svetozar Marković” iz Vranja.

Prvo mesto pripalo je ekipi OŠ “Svetozar Marković” koju je predvodio nastavnik fizičkog vaspitanja Nenad Ristić.

Za odličnu organizaciju 55 godina od početka rada škole, pre svih, pohvale idu direktoru Slaviši Antiću.

Dušan Đorđević
 

                    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: