Azil malo ko dobija

Lokalne vesti - Ponedeljak 23.07.2012 - 10:46

U prošloj godini oko 2.000 ljudi tražilo azil pre svega u zemljama EU, ali je retko ko od njih dočekao i da ga dobije.

U toku leta povećan je broj odlazaka građana sa juga Srbije u zemlje EU, ali oni putuju sa urednim ispravama i u trenutku kada prelaze granicu ne zna se da li će tražiti azil u tim zemljama, izjavio je inspektor Odseka Policijske uprave Vranje za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima Goran Krstić.

- Prema našim podacima – kaže Krstić – prošle godine je negde oko hiljadu do dve hiljade građana sa juga Srbije otišlo u EU, u cilju traženja prvenstveno ekonomskog azila.

Imamo potvrđene podatke da je više od 95 odsto tih građana vraćeno, što po sporazumima o readmisiji, što je deportovano ili su postignuti sporazumi o dobrovoljnom povratku u državu porekla.

 
Prema Krstićevim rečima, MUP Srbije je na svim graničnim prelazima, a posebno na severu zemlje, koji gravitiraju ka Mađarskoj i Hrvatskoj, bitno pojačao kontrolu izlaska građana Srbije. Pojačana je i kontrola prevoza putnika, prvenstveno agencija koje se bave prevozom putnika i turističkih organizacija koje organizovano prevoze putnike.
 
- Veliki problem za naš rad je taj što nemamo uvid u evidenciju i nemamo podatke o licima kojima su u zemljama EU odbijeni zahtevi za azil – dodao je Krstić.
JuGmedija, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: