Beda i siromaštvo muče jug Srbije

Lokalne vesti - Četvrtak 28.03.2013 - 15:20

Većina opština u Pčinjskom okrugu ima probleme sa porastom broja nezaposlenih, siromaštvom, posrnulom privredom, ali i nesređenom putnom infrastrukturom, zaključak je sa sastanka “Strateški razvoj juga Srbije”, održanog u četvrtak u sali vranjske Skupštine.

sastanak u vranjskoj Skupstini sastanak u vranjskoj Skupstini

 

Sastanku su prisustvovali predsednici opština Bujanovac, Preševo i Trgovište, zamenik predsednika opštine Surdulica, predstavnici Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Regionalne privredne komore Leskovac, direktori javnih ustanova i preduzeća, predstavnici javnog i privatnog sektora i donatora.  
 
Gradonačelnik Zoran Antić kazao je da ovo prilika za lokalne zajednice Pčinjskog okruga da u narednom periodu definišući pravce razvoja u svojim zajednicima podižu privredne kapacitete koji su u prethodnom periodu posrnuli i iznađu načine za korišćenje sopstvenih prirodnih resursa. 
 
Antić je napomenuo da postoje i problemi koje lokalne zajednice ne mogu da reše, a tiču se putne infrastrukture ali i revitalizacija pojedinih privrednih subjekata u kojima postoje dugogodišnji nerešivi pravno imovinski odnosi
 
- Okrug je vrlo heterogenog i mešovitog nacionalnog i etničkog sastava, ali bez obzira na sve različitosti koje imamo u jednom smo isti, a to su veliki stepen nezaposlenosti bede i nemaštine nerazvijene putne privrede i neiskorišćenost kapaciteta koje imamo. Moramo da se ujedinimo oko istih ciljeva, a to je da poboljšamo život našeg stanovništva. Nemoguće je da sve uradimo bez podrške Vlade Srbije  – kazao je Antić.
 
Gradonačelnik Vranja je kazao da se skup o strategiji razvoja juga Srbije održava u skladu sa dogovorom koji je postignut na sastanku sa premijerom Vlade Srbije Ivicom Dačićem 18. marta u Nišu. 
 
Načelnik okruga Budimir Mihajlović kazao je da je predlog Vlade Srbije o formoiranju Saveta za ekonomski preporod juga Srbije dobar ali da ga treba do detalja precizirati.
 
-Moj predlog je da se usvoji program finansijske podrške velikim sistemima poput “Simpa” i “Jumka”,” Tigra “,Petoletke” jer upošljavaju veliki broj radnika.  Formirati fond za razvoj malih srednjih preduzeća sa budžetom od 100 miliona evra za finansiranje svih projekata a da porednost imaju proizvodnja i privreda mnogo radnika. 
 
Za razvoj juga Srbije od značaja je završetak Koridora 10, gasovoda železnice ali i  da Vranje preraste u  univerzitetski centar, jer imamo preko 4.000 studenata – kazao je Mihajlović.    
 
Gradonačelnik Vranja Zoran Antić, imenovan je za koordinatora Pčinjskog okruga u zajedničkoj izradi planova za rešavanje  problema južne Srbije. 
 
Prema preporuci ministarke Kalanović nakon današnjeg sastanaka sa predsednicima opština okruga treba da se definišu planovi razvoja ovog područja i dostave ministarstvu za regionalni razvoj do 5. aprila 2013. 
 
Na osnovu tih planova biće definisani dugoročni i kratkoročni predlog mera za rešavanje pitanja juga Srbije. Predlog mera biće dostavljen premijeru Dačiću na sastanku koji će biti održan početkom maja.
 
OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: