I ove jeseni Vranje miriše na paprike. Priprema zimnice je u toku a iskusne vranjske domaćice dobro su organizovane u tom poslu.
Priprema zimnice
Pomažu se međusobno uglavnom u pripremi ajvara koji iziskuje i najviše vremena, jer se paprika obrađuje u više faza - peče se, ljušti, melje a onda prži do finalnog proizvoda.
Jagoda Vojinović kaže da joj u pripremi zimnice godinama unazad pomažu jetrva i prijateljica. Ceo posao organizuje u garaži gde ima najviše postora za rad.
- I ove godine planiram da napravim najmanje 30 tegli ajvara.
Ako ga pripremate samo od paprika onda vam je potrebno oko 100 kilograma paprike. Za obradu tolike količine pomoć dobro dođe.
U društvu i uz priču brže se radi. Kada završimo sa mojim ajvarom posao nastavljamo kod jetrve pa kod prijateljice - objašnjava Vojinovićeva.
Ona kaže da će od paprika i plavog paradajza napraviti i paštetu, a sa crvenim paradajzom pindžur.
- Zima je duga i bolje je da je i zimnica izdašnija. Navikli smo jednostavno da su nam puni i podrumi i zamzrivači i da se svima u porodici ugodi.
Volimo proizvode iz domaće kuhinje, ima posla, ali je sve slađe i ukusnije kad se ovako priprema - napominje Jagoda.
Vranjske pijace nisu omašile ni ove godine - veliki je izbor paprika, mada ona ove goodine uopšte nije jeftina, jer kilogram staje i do 70 dinara.
Vojinovićeva objašnjava da je i cena prihvatljiva, ako je paprika dobrog kvaliteta.
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.