Kad Vranje zamiriše na ajvar

Lokalne vesti - Nedelja 29.09.2013 - 08:10

I ove jeseni Vranje miriše na paprike. Priprema zimnice je u toku a iskusne vranjske domaćice dobro su organizovane u tom poslu.

Priprema zimnice Priprema zimnice

Pomažu se međusobno uglavnom u pripremi ajvara koji iziskuje i najviše vremena, jer se paprika obrađuje u više faza - peče se, ljušti, melje a onda prži do finalnog proizvoda.

Jagoda Vojinović kaže da joj u pripremi zimnice  godinama unazad  pomažu jetrva i prijateljica. Ceo posao organizuje u garaži gde ima najviše postora za rad.

- I ove godine planiram da napravim najmanje 30 tegli ajvara.

Ako ga pripremate samo od paprika onda vam je potrebno  oko 100 kilograma paprike. Za obradu tolike količine pomoć dobro dođe.  

U društvu i uz priču  brže se radi. Kada završimo sa mojim ajvarom posao nastavljamo kod jetrve pa kod prijateljice - objašnjava Vojinovićeva.

Ona kaže da će od paprika i plavog paradajza napraviti i paštetu, a sa crvenim paradajzom pindžur.

- Zima je duga i bolje je da je i zimnica izdašnija. Navikli smo jednostavno da su nam puni i podrumi i zamzrivači i da se svima u porodici ugodi.

Volimo proizvode iz domaće kuhinje, ima posla, ali je sve slađe i ukusnije kad se ovako priprema - napominje Jagoda.

Vranjske pijace nisu omašile ni ove godine - veliki je izbor paprika, mada ona ove goodine uopšte nije jeftina, jer kilogram staje i do 70 dinara.

Vojinovićeva objašnjava da je i cena prihvatljiva, ako je paprika dobrog kvaliteta.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: