Može se kad se hoće: Očistili divlju deponiju

Lokalne vesti - Petak 18.10.2013 - 13:44

Građani Vranja, predstavnici lokalne samouprave, javnog komunalnog preduzeća i programa EU Progres očistili su u petak divlju deponiju u Balinovcu.

sa akcije čišćenja deponije u Balinovcu sa akcije čišćenja deponije u Balinovcu

Kampanja o zaštiti životne sredine „Gde je tvoj prag odgovornosti?“ privlači pažnju i okuplja sve veći broj učesnika, čime građani juga Srbije dokazuju da im je stalo da žive u čistijoj i zdravijoj okolini.

 

Prema zvaničnim podacima, samo na području Vranja postoji 185 divljih deponija koje u svakom trenutku mogu da dovedu do izbijanja zaraze usled nehigijenskih uslova.

 

Procene su da ih ima i dvostruko više, računajući sve one koje su skrivene u okolnim brdima i selima. Pored toga, građanima Vranja, a i mnogima širom Srbije, dobro su poznati problemi sa zagađenjem Južne Morave.

 

- Odlaganje otpada i zagađenje vodenih tokova svakako su među najvećim problemima u našem gradu.

 

Lokalna samouprava je razvila veoma dobru saradnju sa predstavnicima evropskih fondova, koji nam pomažu da ostvarimo napore za trajno rešavanje održivog upravljanja otpadom.

 

Još jednom izražavamo zahvalnost EU Progres- u na podršci u izradi glavnog projekta za proširenje regionalne deponije "Meteris" koja ima izuzetan značaj za Pčinjski okrug – izjavila je Nela Cvetković, članica Gradskog veća za ekologiju i zaštitu životne sredine.
 

 

Gradsko veće je ove godine raspisalo novi konkurs i za ovu svrhu je izdvojeno tri miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i već su izdvojena ova sredstva.

 

Inače, slogan kampanje EU Progres-a „Gde je tvoj prag odgovornosti?“ predstavlja poziv svim građanima da svakodnevno razmišljaju kako se odnose prema zaštiti životne sredine.

 

- Nastojimo da građanima južne i jugozapadne Srbije prenesemo što više korisnih i zanimljivih informacija o značaju razvrstavanja i odlaganja otpada,uštedama koje se mogu ostvariti recikliranjem otpada i uticaju životne sredine na zdravlje i kvalitet života uopšte.

 

Želimo da pomognemo Vranju i drugim opštinama u Srbiji da razvijaju projekte koji će doprineti razvoju i zaštiti životne sredine, ali isto tako želimo da utičemo na razvijanje ekološke svesti i odgovornog ponašanja svih nas prema sredini u kojoj živimo“ - kaže Marko Vujačić, zamenik glavnog menadžera programa EU Progres.

 

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, kampanja se sprovodi preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama u saradnji sa konsultantskom agencijom Executive Group i udruženjem građana Generator iz Vranja. Prijatelji akcije su kompanija Heba i OK Radio iz Vranja.

 

Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: