Norveška narodna pomoć uklanja bombe kod Bujanovca

Lokalne vesti - Ponedeljak 13.05.2013 - 14:41

Sa teritorije Bujanovca počelo je uklanjanje kasetnih bombi iz NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

uklanjanje kasetnih bombi uklanjanje kasetnih bombi

 

Direktor Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Emil Jeremić izjavio je da uklanjanje finansira i izvodi ta organizacija. 
 
- Kasetna municija će, u narednih godinu dana, biti uklonjena sa četiri lokacije u ovoj opštini. Do sada je Norveška narodna pomoć organizovala čišćenje četiri lokacije od kasetnih bombi u opštini Preševo. 
 
To su mesta Buštranje, Buštranje-Đeren, Reljan-Brezovačani i Šatkin Vir, što je završeno pre dve godine. Sa površine od 975.610 kvadrata uklonjeno je 87 komada kasetne municije i 18 drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava- istakao je Jeremić. 
 
Kako se saznaje, u opštini Bujanovac biće uklonjena kasetna municija na lokacijama kod sela Bogdanovac, Karadnik, Jastrebac i Sebrat na nešto više od milion kvadrata. 
 
Lokaciju kod sela Bogdanovac u ponedeljak je posetio ambasador Norveške pri Ujedinjenim nacijama Stefen Kongstad kao i vojni ataše norveške ambasade u Beogradu Esben As, koji je razgovarao sa predstavnicima Norveške narodne pomoći i Centra za razminiranje Republike Srbije. 
 
Inače, uklanjanje kasetnih bombi iz tri opštine na jugu Srbije sa 3,5 miliona evra finansira ministarstvo inostranih poslova Norveške, u projektu koji izvodi Norveška narodna pomoć i koji traje ukupno tri godine. 
 
OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: