Od zabrane plastičnih kesa ostala samo priča

Lokalne vesti - Subota 24.08.2013 - 11:21

Iako je Vranje pre tri godine bilo pravi hit u Srbiji po konstruktivnoj ideji da se ovde zabrani upotreba plastičnih kesa, taj predlog sami Vranjanci nikada nisu zvanično usvojili.

Ilustracija Ilustracija

Po prvi put u istoriji rada Gradske uprave za donošenje odluke zatražena je saglasnost Ministarstva životne sredine.

Tadašnja i sadašnja članica Gradskog veća Nela Cvetković za neusvajanje odluke o zabrani upotrebe plasične ambalaže okrivljuje DS,  koji je tražio saglasnost od Vlade, ocenjujući da je to učinjeno iz zavisti,  pošto nije predlog potekao od demokrata, već iz URS-a.

– Iza cele te priče stoji politička igra. Nikada praksa nije bila da se za donošenje neke odluke na nivou grada traži saglasnost Vlade i ministarstava, ali su se toga setili baš kada su kese u pitanju.

U slučaj su se umešali i plastičari u Srbiji koji su lobirali da predlog bude odbijen.

Obzirom da saglasnost nije dobijena iz Ministarstva životne sredine, ideja je propala i na sednici lokalne Skupštine – kaže Cvetkovićeva, dodajući da je od tada Vlada Srbije usvojila nekoliko uredbi kojima se nalaže korišćenje određenih aditiva prilikom izrade kesa, kako bi se one brže razgrađivale.

 – To nisu biorazgradive kese i sprovođenje tih uredbi niko ne kontroliše.

Primećujem da ih prodavnice sve više koriste, a da li se zaista brže razgrađuju može da proveri samo Tehnološki fakultet u Novom Sadu – kaže Cvetkovićeva.

Na optužbe da je DS kriv što saglasnost o zabrani plastičnih kesa nije dobijena iz resornog Ministarstva, predsednik OkO vranjskih demokrata Goran Stefanović kaže da veću glupost nije čuo u poslednje vreme.

– Ja ne mogu rečima da opišem kolika je to glupost da je DS kriv za odbijanje predloga iz Bože sačuvaj zavisti što nije naša ideja.

Očito da žena nije razumela suštinu priče. Ne može se dobiti saglasnost ako nešto nije u skladu sa zakonom.

Zabrana upotrebe plastičnih kesa nikada nije bila predviđena zakonom o zaštiti životne sredine. Nije suština samo zaštita životne sredine, ako sve ostalo minirate.

Tu je reč i o trgovini i industriji i verovatno bi zabranom došlo do mnogih zakrčenja u funkcionisanju privrede – kaže Stefanović.

Inače, za pakovanje robe u Vranju dnevno se potroši oko 70.000 plastičnih kesa.

Aleksandar  Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: