Pazi, stiže mraz za vikend

Lokalne vesti - Petak 22.03.2013 - 13:49

Predstojećeg vikenda očekuju nas veoma niske temperature za ovo doba godine što može ozbiljno da ugrozi i ošteti voćarske kulture, upozoravaju stručnjaci.

Voćnjak sa gumama spremnih za paljenje i zadimljavanje Voćnjak sa gumama spremnih za paljenje i zadimljavanje

U Republičkom Hidrometeorološkom zavodu za dane vikenda najavljuju jutarnje temperature i do pet stepeni ispod nule, što se u Odeljenju za agrometeorologiju beleži kao jak prolećni mraz.

Prema rečima agrometeorologa Srđana Milakare, 23. i 24. marta očekuje se pojava prolećnih mrazeva na dva metra visine sa intenzitetima do minus 5 stepeni Celzijusovih i to će zahvatiti veći deo Srbije.

– Kolege iz prognoze su najavile veoma niske temperature u naredna dva dana, što je jak razlog da crvenom bojom upozorimo voćare – napominje Milakara.

U vranjskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da za sada nema podataka o tome da li je na području Vranja procvetalo voće.

– Tokom ove nedelje nismo izlazili na teren, ali su u svakom slučaju najugroženije vrste kajsija, badem, ranocvetne sorte breskve, kruške, šlјive i jabuke kod kojih je vegetacija ranije krenula.

Preporuka za voćare je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene odgovarajuće mere zaštite – kaže Dejan Mujakić, inženjer zaštite bilja iz Vranja.

Prema njegovim rečima, u modernim voćnjacima postoje mehanizmi odbrane od mrazeva koji putem senzora na nisku temperaturu pokreću mlazeve vode i na taj način mokre pupoljke koji se zalede i tako štite od smrzavanja.

– Toga kod nas nema i naši voćari su prepušteni prirodi. Te nove tehnologije imaju samo “Agromarket” i “Delta” u svojim voćnjacima.

Kod nas se uglavnom pribegava meri paljenja gume pri zasadu, kako bi se mikroklima malo promenila, a sa druge strane, da voćar u toku noći sedi u voćnjaku i gleda u termometar, ni to nije rešenje.

U fazi cvetanja svaka temperatura ispod nule je rizična – ističe Mujakić.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: