Pobuna vranjskih stomatologa

Lokalne vesti - Subota 04.05.2013 - 00:39

Zbog dugogodišnjeg problema oko isplate plata stomatolozi iz Vranja zatražili su pomoć resornog ministarstva u nadi da će njihov problem sa neredovnom isplatom zarada biti rešen.

Stanojković Stanojković

Problemi sa isplatama nastali su zbog odluke Zdravstvenog centra da se i onima koji treba da zarade platu i onima koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti isplaćuju zarade.

Praktično, ovim su oštećeni takozvani „ugovoreni“ radnici, jer da bi imalo nova i za „neugovorene“, ni ovi prvi ne primaju redovne zarade.

- Već sedam godina od kako je na snazi zakon koji podrazumeva da stomatolozi koji ne rade primarnu zdravstvenu zaštitu treba da zarade platu, mi imamo problema sa isplatom zarada – kaže stomatolog Zvezdan Stanojković, poverenik sindikata Lekara i farmaceuta u vranjskom Domu zdravlјa.

U ovom trenutki 76 upošlјenih na vranjskoj stomatologiji prima zaradu sa zakašnjenjem od tri i po meseca, što je dovelo do toga da mnogi pravdu potraže na sudu.

Međutim kako kažu spremni su za kompromis i dogovor ukoliko rukovodstvo Zdravstvenog centra pokaže razumevanje za njihov problem.

- U par navrata smo razgovarali sa rukovodstvom, postoji dobra volјa, ali se rešenje ne nazire.

Prilikom jednog razgovora direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković nam je rekao da svesno krši zakon linearnom isplatom plata i ugovorenim i neugovorenim stomatolozima.

Mi tražimo samo da se poštuje ugovor o radu – kaže Stanojković.

 Stomatolozi kažu da su pravdu potražili na sudu, ali da su spremni da odustanu od tužbi ukoliko im zaostale zarade budu isplaćene do kraja godine.

Sa druge strane direktor Zdravstvenog centra Uroš Trajković kaže da bi bilo kojom odlukom kršio neki od zakona, ali smatra da je odluka da svih 76 zaposlenih primaju platu humanija.

Jer takozvanih „ugovorenih“ radnika je 56, dok 20 njih treba da zaradi platu.

- Ovo je problem u svim domovima zdravlјa u Srbiji i ovaj model isplate zarada je mnogo bolјi, jer zakon ne postaje „ugovorene“ i „neugovorene“ stomatologe.

Dobili smo uveravanja da će ministarstvo ovaj problem rešiti do kraja godine – kaže Trajković.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: