Poljanica obeležila oslobođenje od okupatora i domaćih izdajnika

Lokalne vesti - Utorak 27.08.2013 - 13:15

Delegacija SUBNOR-a Vranje, MUP-a i MZ Vlase položili su cveće povodom dana oslobođenja Poljanice od strane partizanskih jedinica NOV, 26. avgusta 1944 godine, od bugarskog okupatora i domaćih izdajnika na spomeniku kod pijace.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Spomenik se sastoji od spomen biste Milorada Stošića iz Gradnje koji je poginuo 1941. godine u Sloveniji.

Zna se da je radio na železnici, ali niko iz Poljinice, od zvaničnika,  nije znao da nam kaže kako je poginuo i kojoj je vojsci je pripadao.

Tek, 2002. godine dodate su ploče sa strane i urezana imena poginulih partizana.

Delegaciju SUBNOR-a predvodio je drug Branko Nikolić, predsednik OO Pčinjskog regiona, Miodrag Velinović, sekretar, Miodrag Marković,  član  komisije za informisanje, Miroslav Stojanović, kapetan Vojske Srbije, ispred policije Vujica Stošić, zamenik načelnika PU Vranje i delegacija policijske stanice odeljenja u Vlasu.

Mesne zajedice Poljanice predstavljali su Goran Simonović, predsednik MZ Vlase i Saša Stošić, predsednik MZ Drenovac Saša Stošić

Ispred Zdravstvene stanice Vlase, cveće su položili Novica Cvetković i Saša Stojanović.

Na ratna dešavanja u Poljanici od 1941. do 1944. godine, sa posebnim osvrtom na dan oslobođenja podsetili su Miodrag Velinović ispred gradskog udruženja, a u posebno nadahnutom govoru, Dragan Veličković, predsednik SUBNOR –a Vlase.

Ovog puta, praznik je proslavljen izuzetno skromno, za razliku iz vremena pre 1990. godine kada je na ovaj dan bio veliki sabor na mestu Beli Breg, u ataru sela Gradnje, pored puta, ispod današnje zgrade Zdravstvene stanice.

Proslave su bile praćene dolaskom čelnih drugova iz Vranja, praćene govorima, muzikom i bogatom trpezom.

Danas je mesto Beli Breg, gde se nalazi spomen ploča, potpuno zapušteno, uraslo u šiblje i trnje.

Inače, deo Poljanice, a posebno Klisure bio je jako uporište četnika za vreme Drugog svetskog rata.

Postoji inicijativa od meštana da se obeležva i dan stradanja četnika iz Poljanice, onih koji su poginuli u borbi za Kralja i Otadžbinu.

Mesto bi bilo naknadno određeno, a spominje se kao lokacija selo Studena ili susedno selo u leskovačkoj opštini Oruglica.

D. Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: