PREOKRET: Vranje se uklapa u mere VLADE?

Lokalne vesti - Sreda 16.12.2015 - 12:35

Lokalna samouprava u Vranju se po broju zaposlenih koje trenutno ima uklapa u odluku Vlade Srbije o propisanom maksimalnom broju zaposlenih na lokalnom nivou.

Mirjana Mladenović tvrdi da nema viškova FOTO OK RADIO Mirjana Mladenović tvrdi da nema viškova FOTO OK RADIO

Prema navodima Miroslave Mladenović, načelnice Gradske uprave Vranja, Vlada je propisala da maksimalan broj zaposlenih u lokalnnoj samoupravi Vranju može da bude 1.298, dok Vranje ima 46 uposlenika manje.

- Prema zvaničnim podacima koje sam dobila iz Sekretarijata za finansije, lokalna samouprava u Vranju ima 1.252 zaposlenih.

U ovaj broj ulaze zaposleni u svim javnim preduzećima i ustanovama,  kao i preduzećima koja su osnovana od strane javnih preduzeća, čiji je osnivač Grad Vranje.

Što se tiče javnih ustanova koje su osnovane od strane Grada Vranja, a čije se plate finansiraju iz republičkog budžeta, oni ne ulaze u ovaj broj od 1.298. ljudi, kao što je recimo slučaj sa Apotekom Vranje
- pojašnjava Mladenovićeva.

Prema njenim rečima, brzo se može očekivati donošenje novog pravilnika o sistematizaciji poslova i zadataka u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

To u praksi  znači da će pravilnik  moći da sadrži broj radnih mesta, koliko skupština odredi, pojašnjava načelnica GU Vranja.

- Lično mislim da to ima određene nedostatke, iz razloga što postojeći zakon o radnim odnosima u državnim organima propisuje da izabrana ili postavljena lica, nakon isteka mandata, ili razrešenja pre isteka mandata, moraju da budu raspoređena u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa stručnom spremom i iskustvom u radu.

Ova mogućnost neće postojati, a to je zakonska obaveza
- kaže Mladenovićeva.

U roku od najkasnije 60 dana od donošenja odluke Vlade Srbije, Skupština Vranja  je u obavezi  da  donese odluku kojom će utvrditi maksimalan broj zaposlenih, ne samo u Gradskoj upravi, nego i u svim subjektima  čiji je osnivač.
 
Zakon o maksimalnom broju zaposlenih odnosi se na zaposlene na nedodređeno vreme.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: