Preševo: Albanci traže slobodu za "Gnjilansku grupu"

Lokalne vesti - Subota 11.05.2013 - 17:13

Sud u Beogradu mora u ponedeljak osloboditi pripadnike OVPMB jer nisu dokazani zločini koje su navodno počinili 1999. godine u Gnjilanu, osnovna je poruka protestnog skupa u subootu održanog u Preševu.

Sa subotnjeg protesta u Preševu Sa subotnjeg protesta u Preševu

Ovu poruku politički lideri Albanaca sa juga Srbije poslali su domaćoj i svetskoj javnosti na protestu koji je, za razluku od nekih prethodnih, bio skromno posećen.

- Uhapšeni su još 26. decembra 2008. godine, od kada traje ovaj po svemu montirani sudski proces u kome sud nije dokazao njihovu krivicu.

Na osnovu toga tražimo njihovo oslobadjanje - rekao je Ragmi Mustafa, predsednik opštine Prepevo.

Učesnici protesta zatražili su i da se, u skladu sa preporukama Misije OEBS, kancelarije Evropske unije i ambasade SAD, dijalogom postigne saglasnost o povratku spomenika, koji je sa centralnog gradskog trga odnet 21. januara.

Prisutni su takodje od Prištine i Beograda zatražili za sebe ista ona prava koja su briselskim ugovorom premijeri Dačić i Tači dodelili kosovskim Srbima.

-Tražimo isto to da se prepiše i primeni na Albance u Srbiji. Dakle, ni više ni manje od Briselskog dogovora - rekao je Mustafa.

Poslednjim, četvrtim zahtevom učesnici su zatražili da se, kako je dogovoreno, uspostavi mesečna komunikacija službenog Beograda i političkih predstavnika Albanaca.

- U skladu sa dogovorom od 23. februara u bujanovačkoj kancelariji Misije OEBS, Vlada u Beogradu jednostavno izbegava da se susretne našim brojnim problemima - upozorava zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani.

Na skupu u Preševu, mimo očekivanja, nije se pojavio lide Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik Riza Halimi.

Takodje, među tridesetak zastava Albanije, Kosova i SAD, primetno je bilo da nema zastave Evropske unije.

Na transparentima koje su nosili mladi izmedju ostalog je pisalo: „Oslobodite našu decu“, „Vratite nam spomenik“ „Tražimo da budemo u timu za pregovore“, „Stop diskriminaciji“, „Tražimo demokratiju u Dolini“, „Kosovo ne zaboravi Dolinu“, „Albanijo i ovde ima Albanaca“, „Evropo a šta smo mi“...
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: