PROTEST VETERANA: Gde su naša LJUDSKA PRAVA i poštovanje? (FOTO)

Lokalne vesti - Utorak 10.12.2019 - 00:05

Proteklog vikenda ispred Skupštine Srbije održan je protestni skup veterana, ratnih invalida i porodica poginulih boraca, koji već više od dva meseca u Pionirskom parku, protestuju zahtevajući rešavanje zahteva, koji se tiču ostvarivanja njihovih ljudskih prava.

Borci u Knez Mihailovoj. Foto: FB/Privatna arhiva Borci u Knez Mihailovoj. Foto: FB/Privatna arhiva

Među 2.000 okupljenih ispred Skupštine, bilo je i boraca sa juga Srbije.

Učesnici protestnog skupa, koji više od dva meseca, danju i noću borave u šatorima u Pionirskom parku preko puta Skupštine Srbije, zahtevaju povlačenje Predloga zakona o boračko - invalidskoj zaštiti, osnivanje boračkog ministarstva, kao i uvođenje boračkog dodatka.

Na Međunarodni dan ljudskih prava Nenad Stanić, veteran sa Košara, ukazuje da prava veterana gotovo da i ne postoje.

- Ljudska prava veterana danas u Srbiji su jedna od najugroženijih, jer postojećim  zakonskim rešenjima ona skoro da i ne postoje.

Političari se godinama busaju u grudi kada su razno razna ljudska prava u pitanju
, ali od toga gotovo nema ništa u praksi.

U stvarnom životu, ljudska prava se ne ostvaruju u potpunosti, a jedna od najranjivijih i najugroženijih su ona koja se tiču boračke populacije
  - ukazuje Stanić.

Borci iz Pionirskog parka od početka protesta traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako bi i njemu predočili svoje zahteve lično, ali  do susreta još uvek nije došlo.

Ratni veterani zahtevaju poštovanje i ističu da ne pripadaju ni jednoj političkoj opciji,  već samo i jedino narodu i otadžbini za koje su se borili.

Nakon okupljanja ispred Skupštine Srbije, veterani, ratni invalidi, porodice poginulih boraca i građani, zajedno su prošetali Knez Mihailovom ulicom, uz pokliče “živela Srbija”.

 

Protest i kamp veterana u Pionirskom parku traju već 67 dana.

Veterani iz Pionirskog parka kažu da ne odustaju od svojih zahteva, kao i da će na toj lokaciji ostati do ispunjenja istih.

Takođe, najavljuju i nova protestna okupljanja i šetnje.


S.T.

 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.



 

Foto Galerija

Veterani, protest, Beograd

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Johnny
10.12.2019. , 18:24
Sta reci? Odes, branis OTADŽBINU i narod, a onda se oni stide tebe i sklanjaju po strani. Kao da ne postojis...migranti, kojekakvi seksualno devijantni likovi, razne manjine...svi oni su postovaniji od borca - veterana, koji moze samo da dobije podsmehe, ogovaranja i etiketu "LUDAK SA RATISTA" ... MRTVE NE ZABORAVITE - ZIVE POSTUJTE