Šta će biti sa "Simpom" i "Jumkom"?

Lokalne vesti - Četvrtak 27.06.2013 - 13:45

Najnovija odlučnost države da reši probleme najvećih srpskih firma, čija je propast zaustavljena kroz proces restruktuiranja, skoro ni na jedan način neće se dotaći Vranja, ni dva najveća ovdašnja primera te vrste, „Simpa“ i „Jumka“.

Iz pogona Jumka Iz pogona Jumka

Pored ovih firmi, u restruktuiranju su još i Vodogradnja i „Zavarivač“, a najava države da će problemi ovih preduzeća, kao i još 179 sličnih u Srbiji, biti rešeni, na ovaj ili onaj način, (27 njih već ove godine ide u stečaj) do sredine naredne godine, za sada je ostala samo na nivou obećanja.

„Simpo“ i „Jumko“ danas su na infuziji, „Jumko“ na manjoj ali mesečnoj, a „Simpo“ na velikoj, ali povremenoj. Kako će se ovde stvari odvijati u budućnosti?

Po pravilu, „Simpo“ ostaje zatvoren za javnost, a direktor te firme Slađan Disić ne odgovara ni na telefonske pozive, niti na mejlove.

Zato direktor „Jumka“ Zoran Stošić kaže da je menadžment  kompanije uradio sve što je znao i mogao, i uz tuđa iskustva, kao što je recimo ono iz „Simensa“, napravio plan za dalji razvoj „Jumka“.

- Naš plan je jasan, i mi ne tražimo pare, nego garancije države da bi mogli da uzmemo kredit do 6,5 miliona evra za prekompoziciju firme.

Dva su problema najgora za „Jumko“ - energetska neefikasnost, i nedovoljno kvalitetna radna snaga. U firmu se 15 godina nije ulagalo, ona je formatirana za mnogo veći broj radnika, i ovde se praktično radi samo za pokrivanje troškova, ako je i to uopšte moguće.

Da bi preživeli, moramo da napravimo novi energetski blok, moramo da uradimo prekompoziciju radnih mesta, pa još  jedan krug pravog socijalnog programa za 300 do 400 radnika, a da zatim edukujemo i zaposlimo mlade ljude sposobne da odgovore zahtevima posla - kaže Stošić.

Kako situaciju vidi Stošić, na „Jumku“ je da sada dokaže da sam sebe može da izdržava i da može da nađe tržište. Na dobrom su, kaže, putu - rade za srpske državne firme, tu su poslovi sa Poljskom i Finskom, ide se i na Rusiju...

- Namensko tekstilo tržite u Srbiji vredno je 30 do 40 miliona evra godišnje. „Jumko“ bi mogao da pokrije trećinu toga, ali pre toga moramo da se dobro spremimo, da udarimo temelje praktično nove firme, i milsim da imamo veliku šansu.

Moramo da pojeftinimo proizvodnju, a onda nam neće ni trebati subvencije - ubeđen je Stošić.

Za sada, Srbija mesečno dotira „Jumko“ sa oko 13 miliona dinara, „što sve ode na struju i mazut, za koje firma troši oko 2,3 miliona evra godišnje.

U ministarstvu finansija i privrede uzdržani su po pitanju daljeg života vranjskih firmi. Na više pitanja „Vranjskih“ uopšte nije odgovoreno, a u direktnom kontaktu sa pres službom ministarstva savetovano je čekanje.

- Treba sačekati Akcioni plan koji će Vlada usvojiti ove ili sledeće nedelje da bi stvari bile jasnije. Trivunac jeste operativno zadužen za „Jumko“, ali nije zadužen za davanje izjava, tako da će se sve znati narednih dana. Ljudi se stalno interesuju, zovu, ali, čeka se Vlada - kažu u Pres službi ministarstva.

Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju kaže da je država odlučila da svih 179 srpskih firmi u restruktuiranju podeli u tri grupe: one koje će podržaviti, koje će oporavljene prodati, i koje će morati da idu u stečaj.

- „Simpo“ je većinski privatna firma, i oni su našli finansijskog savetnika, nešto rade sami, traže strateškog partnera, ali sve je to još uvek neizvesno.

„Jumko“ spada u grupu firmi kojima će država naći partnera. Zbog svog značaja, „Jumko“ verovatno neće otići u stećaj - kaže Belanović.

- Očekuje nas miks svega po malo. Neke firme će ostati na infuziji, neke će biti puštene niz vodu, nekima će subvencije biti produžene, nekima ne.

„Simpova“ i „Jumkova“ prednost pred državom je veliki broj zaposlenih, kojih Srbija jednostavno ne može da se odrekne, makar kao izborne baze - kaže dobar poznavalac problematike.

Naredne, 2014. godine, do 30. juna, završiće se proces restruktuiranja. Do tada, nerealno je očekivati da neko kupi frme koje nisu ni ponuđene na prodaju.

Naime, zašto bi neko plaćao punu cenu kad ima još samo godinu dana da sačeka, pa posle stečaja firmu plati po daleko nižoj ceni?

Podržavljenju se može nadati eventualno „Jumko“, dok je „Simpo“ ono što se u biznisu zove „prevelik za propast“. Sa svem Tomićevim desetogodišnjim planom!

Realno je dakle očekivatii da se aktuelna situacija nastavi kao da se ništa ne dešava.

U novom etatističkom sistemu, koji je ova vlast vratila na veliku scenu, to tako i funkcioniše - daš malo ovome, malo onome, ovome malo uzmeš, i tako.

Dok svi, jednog lepog i čini se skorog dana, ne ostanemo bez ičega čime bi se moglo trgovati, ma na koji način.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: